Alocaţii copii 2023. Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna martie 2023 au însumat 1,082 miliarde de lei, suma medie plătită fiind de 296,19 lei de beneficiar, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), citate de Agerpres.
În a treia lună din 2023, au beneficiat de acest ajutor 3.654.239 de copii, cei mai mulţi în Bucureşti (369.231) şi judeţele Iaşi (196.308), Suceava (137.470), Constanţa (128.083) şi Bacău (126.308).
Alocaţii pentru copii 2023. Se schimbă legislația. Va fi un nou mod de stabilire a acestui drept
Suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în judeţele Botoşani – 302,44 lei, Caraş-Severin – 301,59 lei şi Ilfov – 300,31 lei.
Alocaţii copii 2023.Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.
Pentru ca părinții să beneficieze de mai mulți bani la nașterea unui copil, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect legislativ adoptat luni la Senat, ca dreptul la alocația de stat pentru copii să fie stabilit chiar din ziua în care se naște copilul, nu din luna următoare, ca acum.
Mai precis, potrivit propunerii, dreptul la alocaţia de stat pentru copii se va stabili începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se va acorda începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.
Apoi, plata drepturilor se va face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii cererii.
Alocaţii 2023. Se dau 255 de lei pe lună şi după vârsta de 18 ani. Ce acte sunt necesare pentru dosar
Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective.
Legislația momentului prevede că “dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.
După cum subliniază inițiatorii, măsura este necesară, deoarece, “în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”.
În prezent, alocațiile de stat pentru copii sunt în valoare de:
De anul acesta, valoarea alocației pentru copii se indexează anual cu rata medie a inflației