Alocaţii de 1.250 de euro. Ce documente trebuie depuse pentru ca să primeşti lunar această sumă pe card

Alocația pentru copii sau Kindergeld este o alocație financiară pentru părinți pentru creșterea și întreținerea copilului/copiilor lor. În Germania, alocațiile pentru copii sunt considerate una dintre cele mai importante alocații.
Filip Stan
28 mai 2024, 19:29
Alocaţii de 1.250 de euro. Ce documente trebuie depuse pentru ca să primeşti lunar această sumă pe card

Alocaţii Germania. Părinții cu venituri mici vor primi și o alocație suplimentară pentru copii în Germania, numită Bürgergeld (Venit pentru cetățeani). De la 1 ianuarie 2024 a avut loc o creștere semnificativă a acestui beneficiului. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani, rata prestațiilor sociale a crescut de la 420 euro la 471 euro, în timp ce pentru copiii cu vârste între 7 și 14 ani a crescut cu 42 euro, ajungând la 390 euro. Pentru copiii mai mici de 7 ani, tariful a crescut cu 39 euro, ajungând la 357 euro.

Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate în Germania, a explicat recent în emisiunea „Departe de România” mecanismele prin care copiii din România pot beneficia de alocație din Germania.

Potrivit Andreei Covaci-Ernst, această posibilitate există deoarece părintele copilului este contribuabil în Germania.

„Atâta vreme cât plătești taxe unui stat, ai drepturi în respectivul stat, indiferent dacă acel copil locuiește în România sau nu,” a explicat ea. Cu alte cuvinte, chiar dacă copilul locuiește în România, părintele care muncește și plătește taxe în Germania are dreptul să primească alocație pentru copil din partea statului german.

Conform presei germane, de la 1 ianuarie 2024, alocația pentru copii în Germania va fi:
  • pentru 1 copil: 250 euro.
  • pentru 2 copii: 500 euro.
  • pentru 3 copii: 750 euro.
  • pentru 4 copii: 1.000 euro.
  • pentru 5 copii: 1.250 euro.

Un aspect important menționat de Andreea este că în unele cazuri, ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) din România solicită returnarea alocației plătite copiilor din România atunci când părinții nu mai contribuie la bugetul de stat român.

„În momentul în care părintele începe să primească alocație din Germania și nu mai plătește impozite și contribuții în România, ANAF poate solicita returnarea alocației primite în România,” a explicat Andreea.

Acest lucru este perceput ca fiind incorect de către mulți români, deoarece suma primită din Germania este adesea doar o diferență față de alocația totală, iar ei consideră că li se ia un drept deja acordat.

Alocaţii de 1.000 de euro din partea statului pentru familiile cu copii. Trebuie trimis doar un e-mail!

„Acest lucru li se pare complet nedrept românilor, deoarece ei primesc în Germania doar o diferență, de exemplu primesc 200 de euro în Germania și 50 de euro în România, ca să fie ușor de înțeles. La momentul la care statul român le cere acei 50 de euro pe lună pe care i-au primit până atunci de un an de zile înapoi, lor li se pare nedrept pentru că nici neamțul nu i-a acordat alocația întreagă.”, mai spune românca.

Cum funcționează alocarea diferenței între cele două state
„De exemplu, dacă în Germania alocația este de 200 de euro și în România este de 50 de euro, părinții primesc doar diferența de 150 de euro din Germania. Dacă ANAF solicită returnarea alocației din România, părinții se simt nedreptățiți deoarece nu primesc întreaga alocație din Germania,” a explicat Andreea.

Un alt aspect important subliniat de expertă este rolul statului german în acest proces.

„Statul german nu are dreptul să judece dreptul de alocație în România. Statul german doar întreabă autoritatea românească dacă există sau nu acest drept. Apoi, statul cu alocația mai mare plătește doar diferența, iar statul în care se află copilul plătește alocația integrală,” a mai spus ea.

Acest mecanism poate crea confuzie și frustrări în rândul părinților români care muncesc în Germania, dar este important de înțeles că sistemele fiscale și de alocație din cele două țări funcționează în mod independent, fiecare stat având propriile reguli și proceduri. Astfel, pentru a evita problemele, părinții trebuie să fie bine informați și să înțeleagă clar responsabilitățile lor fiscale în ambele țări.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Prognoză ANM: Temperaturi scăzute și precipitații de Crăciun
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina