Români obligaţi să dea înapoi alocaţiile de stat pentru copii

Zeci de familii din judeţul Olt vor trebui să dea înapoi banii încasaţi cu titlu de alocaţii de stat pentru copii. Şi asta deoarece au beneficiat de acest drept atât în ţară, cât şi în străinătate.
Iulian Tudor
18 dec. 2017, 08:21
Români obligaţi să dea înapoi alocaţiile de stat pentru copii

Aproximativ 50 de familii din judeţul Olt vor trebuie să dea înapoi banii încasaţi cu titlu de alocaţii de stat pentru copii. Şi asta întrucât au beneficiat în mod nejustificat de acest drept atât în ţară, cât şi în străinătate, scrie gazetaoltului.ro.

Inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt au depistat, de la începutul anului, mai multe cazuri de încasări ilegale a alocaţiilor de stat pentru copii, mai precis de plată dublă a alocaţiei pentru minorii ai căror părinţi lucrează în străinătate.

„Numărul debitorilor ca urmare a încasării alocației de stat atât în România, cât și într-un alt stat din Uniunea Europeană este de 48, iar suma este în cuantum de 39.554 lei, ele înregistrându-se pentru lucrătorii migranți care lucrează în state ca: Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cipru, Italia și Spania”, a precizat Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJPIS Olt.

Citeşte şi Ajutor de până la 1.200 lei pentru familiile monoparentale de la Primăria Capitalei. Ce alte ajutoare mai pot primi bucureştenii

Toţi cei depistaţi cu alocaţii duble trebuie să le returneze integral. Mai mult decât atât, oamenii trebuie să aleagă acum: ori primesc numai banii din România, în valoare de 84 lei de copil, ori cei din străinătate, care pot ajunge şi la 200 euro de copil, sau mai mult, în funcţie de ţara unde lucrează.

Regulamentul european spune că o familie poate primi ajutor social de la un singur stat, fie cel de adopţie, fie cel de domiciliu. Până acum, statele membre mergeau pe încrederea şi pe conştiinţa cetăţenilor şi nu cereau negaţie din statul membru. În prezent, printr-un protocol, s-a convenit ca din România să se ceară negaţii. Conform legislaţiei europene, orice copil născut în Uniunea Europeană a cărui părinţi lucrează cu forme legale în statele europene are dreptul de a primi o alocaţie subvenţionată de statul pe teritoriul căruia sunt angajaţi părinţii lui. Legislaţia, însă, prevede clar că nu pot fi încasate două alocaţii. Pentru a beneficia de alocaţie europeană, cel puţin unul dintre părinţi trebuie să lucreze cu contract legal în statul respectiv. În anul 2016, 21 de beneficiari de alocaţie de stat pentru copii au încasat acest drept, atât în ţară cât şi în străinătate, înregistrându-se astfel plăţi necuvenite. Pentru aceştia s-au constituit debite cu o valoare totală de 27.828 lei. Ţările în care au lucrat sunt: Italia, Spania, Belgia, Irlanda şi Olanda.

Citeşte şi Anunţ important pentru românii care lucrează în străinătate. Cum pot obţine bani în plus dacă lucrează într-un stat membru UE

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Singura țară din UE în care prețul caselor a scăzut. În România a avut o creștere abruptă, printre cele mai mari din Europa
Capital.ro
România a pierdut un cântăreț uriaș. Ne-a lăsat comori pe note muzicale. A cântat pentru toți și a murit în tăcere
Playtech.ro
Suprafața minimă legală pe care trebuie să o aibă o locuință. Mulți dezvoltatori imobiliari nu respectă
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Cocktail letal în locuințe: Descoperiri alarmante despre pesticidele din aerul de acasă
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se interzic plățile? Anunț pentru toți românii cu carduri Visa și Mastercard: Pentru orice eventualitate...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cauza morții unuia dintre medicii rezidenți decedați din Iași. Ce s-a descoperit la autopsia lui Emanuel Mirel Luca
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți