Guvernul are bani rezervaţi pentru alegeri anticipate. Dublarea alocaţiilor, în funcţie de încasări la buget

Democraţia electorală costă mai puţin decât dublarea alocaţiilor pentru copii, prin urmare nu se poate justifica plata alocaţiilor prin intermediul sumelor folosite la organizarea scrutinurilor electorale. Din declaraţiile oficialilor români, alegerile locale şi parlamentare din acest an costă circa un miliard de lei, sumă la care se adaugă 150 de milioane de lei cheltuiţi deja pentru organizarea alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului trecut. Pe de altă parte, dublarea alocaţiilor pentru copii, la 600 de lei pentru copiii de până la doi ani şi la 300 de lei pentru ceilalţi, ar costa bugetul de stat aproximativ şase miliarde de lei, o sumă incomparabil mai mare decât un miliard 800 de milioane de lei, cât costă toate scrutinurile de alegeri de la sfîrşitul lui 2019 şi până la finalul acestui an.  
Romania TV
20 ian. 2020, 15:18
Guvernul are bani rezervaţi pentru alegeri anticipate. Dublarea alocaţiilor, în funcţie de încasări la buget

Părinţii celor trei milioane şi jumătate de copii din România au aşteptat cu nerăbdare vestea dublării alocaţiilor pentru copii, la 600 de lei pentru copiii de până la doi ani şi la 300 de lei pentru ceilalţi, numai că Guvernul Orban a decis amânarea acestei majorări până la 1 august, când Guvernul va şti exact ce vor permite resursele financiare.

“Nu putem să mărim alocaţiile acum pentru că nu sunt bani prevăzuţi în buget”, a declarat premierul Ludovic Orban. Guvernul are timp până la rectificarea bugetară din vară să facă rost de banii necesari majorării alocaţiilor, adică de circa şase miliarde de lei în plus, în condiţiile în care Guvernul are de plătit salarii şi pensii mai mari.

Ludovic Orban, veşti proaste pentru pensionari: „Majorarea cu 40% a pensiilor nu este sigură. Totul depinde de încasările bugetare” 

Vocile din spaţiul public care solicită majorările au tendinţa de a da vina pe alegeri pentru faptul că nu există bani pentru majorarea alocaţiilor. Alegerile costă, e adevărat, democraţia costă, auzim asta de foarte multe ori. Dar cît de mult?

De la preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, ştim cât au costat ultimele alegeri prezidenţiale: aproximativ 150 de milioane de euro, şi au fost cele mai scumpe de până acum.

„Sunt cele mai scumpe alegeri, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani”, a explicat Mituleţu-Buică. Asta înseamnă mai puţin de 800 de milioane.

La aceste 800 de milioane de lei pentru alegerile prezidențiale se adaugă costul alegerilor din acest an, cele locale şi parlamentare, care costă şi ele un miliard de lei. Ministrul Finanţelor, Florin Câţu, a declarat luni că bugetul de stat are un fond de rezervă de un miliard de lei pentru finanţarea acestora.

“În buget avem fond de rezervă un miliard de lei tocmai pentru două scrutinuri, pentru alegerile locale şi pentru cele parlamentare. Banii sunt acolo pentru alegeri”, a declarat Câţu.

Nici dacă s-ar elimina pensiile speciale (cu excepţia celor ale magistraţilor şi militarilor) Câţu nu crede că ar fi banii necesari finanţării dublării alocaţiilor pentru copii.

Concluzia ar fi una singură. Democraţia electorală costă, există scrutinuri chiar costisitoare. Pe de altă parte, alegerile sunt necesare. Pe de altă parte, fără o democraţie electorală sănătoasă orice discuţie cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii, a pensiilor sau a salariului minim ar fi inutilă.

Citeşte şi: Ludovic Orban s-a răzgândit după declaraţiile lui Iohannis: „Cu siguranţă vom creşte pensiile şi alocaţiile”

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Rabla 2025. Mașinile pentru care se elimină finanțarea în acest an. Mai mulți bani pentru vehiculele electrice
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Un gest banal de la bloc, interzis. Mulți greșesc și riscă sancțiuni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A dispărut din România. Schimbare la plata cu cardul. Se aplică în toate magazinele din țară
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin