Veste excelentă. Indexare pentru indemnizaţiile mamelor şi alocaţiile copiilor

Deputatul independent Oana Bîzgan și senatorul USR, Adrian Wiener, au inițiat un proiect pentru completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, în așa fel încât Indicatorul Social de Referință (ISR) să se indexeze anual cu 100% din rata inflației.
Romania TV
05 dec. 2017, 15:46
Veste excelentă. Indexare pentru indemnizaţiile mamelor şi alocaţiile copiilor

Sistemul Asigurărilor Sociale reprezintă cea mai puternică expresie instituțională a solidarității și constituie un mijloc de a asigura un standard minimal de viață pentru mulți cetățeni ai României. Indicatorul Social de Referință (ISR) este o modalitate de calcul unitară prin care toate prestațiile sociale (venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire, alocația de stat pentru copii etc.) se raportează la o anumită valoare.

„Astăzi, valoarea ISR este de 500 de lei și nu s-a modificat din anul 2008, când a fost ultima dată stabilită prin ordonanță de urgență”, menționează inițiatoarea proiectului, deputatul independentă Oana Bîzgan.

Indexările survenite au fost, conform unui raport al Rețelei Europene de Politici Sociale, „arbitrare și urmând mai degrabă o logică politică”.
„Rațiunea prestației sociale este garantarea accesului la coșul zilnic, ca instrument în combaterea sărăciei. Dacă indexarea acesteia se face arbitrar, prin mărirea fracțiunii din ISR și nu prin mărirea valorii ISR, de fiecare dată într-un an electoral este evident că prestația socială își va atinge într-o foarte mică măsură scopul”, subliniază Oana Bîzgan.
Aceste aspecte se vor schimba odată cu amendarea legislației, prin indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflației, pentru a reflecta creșterea anuală medie a prețurilor, susțin inițiatorii. Acest model de indexare nu este o noutate, fiind deja utilizat în cazul pensiilor (Legea 263/2010). Rata inflației reprezintă cel mai fidel instrument de cuantificare a variației prețurilor, un indicator economic neutru ce permite asigurarea standardelor sociale minimale, indiferent de criterii conjuncturale, inclusiv politice și electorale.
Eliminarea arbitrarului din metoda de indexare a ISR va aduce stabilitate socială și economică, prin predictibilitatea bugetului necesar și a efectelor sociale produse prin aplicarea sa. În același timp, indexarea automată a ISR elimină eventuale derapaje, acele majorări bruște ce pot produce dezechilibre la nivel bugetar, se mai arată în motivarea proiectului depus la Senat.

Conform datelor Ministerului Muncii și Justiției Sociale, pentru semestrul I al anului curent, numărul total de prestații sociale afectate de indexarea ISR este de cca 6.630.000. Acesta nu este numărul de persoane asistate, întrucât același beneficiar poate primi mai multe prestații: de exemplu, o mamă are dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului, contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate aferente acesteia și eventual la ajutorul de încălzire. Mai mult de jumătate din totalul prestațiilor sociale – cca 3. 700.000 – o constituie alocaţiile de stat pentru copii. Cei incorect denumiți „asistați social”, adică beneficiarii de ajutor social pentru asigurarea venitului minim garantat sunt aproximativ 250.000 – mai puțin de 4% din totalul prestațiilor sociale. Dintre statele membre UE, România alocă unul dintre cele mai mici procente din PIB pentru cheltuielile cu asistența socială.
Propunerea legislativă a fost semnată de peste 60 de parlamentari atât de la putere, cât și din opoziție. 

Spynews
Cuvintele folosite de ispita Marcel Andrei la Insula Iubirii 2024 au devenit virale. Ce înseamnă "chulo" sau "alandala"
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! „Văd la conducerea României o femeie blondă!”
Fanatik.ro
Descoperire uimitoare în București. Locul neașteptat unde a fost găsit un sicriu misterios. “E decorat cu îngerași metalici pe colțuri”
Capital.ro
Vladimir Putin ar putea fi otrăvit. Cine e gata să-l trădeze pe liderul de la Kremlin
Playtech.ro
Imagini INCENDIARE din dormitor la Insula Iubirii. Nu s-au mai putut abține, și-au dat frâu liber sentimentelor
DailyBusiness
N-ai luat BAC-ul? Poți avea un salariu BABAN. Sunt disponibile peste 10 mii de locuri de muncă
Adevarul
Noua autostrada cu tuneluri stârnește controverse. De ce sunt românii nemulțumiți de lucrări VIDEO
Spynews
Mai trăiește sau nu Luiza Melencu? Răspunsul dat de bunicul fetei dispărute. Ce premoniție a avut bărbatul înainte ca ea să dispară de acasă
Spynews
Rețeta de vinete la borcan a Gabrielei Cristea. Cum gătește prezentatoarea TV preparatul pe care îl va servi în iarnă / VIDEO
Evz.ro
Ce umilință! Pensionarii, lăsați și fără cardurile sociale. Asta-i marea recalculare
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Un fenomen rar poate fi observat în acest loc! Lava vulcanului are culoarea albastră
Capital.ro
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au tras preșul de sub picioare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
substantial.ro
Marcel Ciolacu exclude o guvernare PSD-AUR, contrazicând afirmațiile lui Mihai Tudose
MediaFlux
Planul DIABOLIC al Kamalei Harris. Ce vrea să-i îi facă lui TRUMP, în fața a MILIOANE de oameni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...