UPDATE: Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul urmează să prezinte actul normativ referitor la majorarea alocaţiilor şi pensiilor în zilele următoare.
„La ora actuală suntem în evaluarea posibilităţilor efective de a susţine o creştere a alocaţiilor. Ce pot să vă spun sigur este că vom creşte alocaţiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere în mai multe etape, dar procentul efectiv de creştere a alocaţiilor şi ritmul de creştere a alocaţiilor depind de prognozele pe care le vom face”, a spus Orban, la sediul PNL.
Premierul a arătat că Guvernul analizează coordonat creşterea pensiilor şi a alocaţiilor.
„Ambele măsuri generează cheltuieli suplimentare. Analizăm măsurile coordonat pentru că ele generează cheltuieli şi trebuie să ţinem cont atunci când luăm o măsură şi de cealaltă măsură”, a mai spus Orban.
Majorarea alocaţiilor va fi anul acesta de 10-20 la sută, susţin surse guvernamentale, citate de Digi24. Acest lucru contravine însă legii ce prevede dublarea alocaţiilor, precum şi deciziei Curţii Constituţionale care a hotărât că o amânare a majorării este neconstituţională.
Astfel, dublarea alocaţiilor ar putea fi realizată în etape. Un prim scenariu prevede o creştere de 10-20 la sută. Restul sumei, până la dublare, ar urma să fie alocată în aproape doi până la cinci ani.
Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că Guvernul nu are posibilitatea de a dubla alocaţiile. Şeful Executivului a dat asigurări că alocaţiile vor creşte „la un nivel aşteptat într-o perioadă de criză”.
Violeta Alexandru a declarat faptul că alocaţiile şi pensiile vor creşte. Ministrul îşi doreşte o abordare responsabilă, deoarece este uşor să păcăleşti sau să dai speranţe false populaţiei.
Cât despre creşterea pensiilor, Ministrul Finanţelor a anunţat că încă analizează problema, iar cel mai optimist scenariu prevede o majorare de aproape 10 la sută de la 1 septembrie, faţă de 40 la sută, aşa cum prevede legea promulgată de preşedinte.