Austria diminuează alocaţiile copiilor imigranţilor. Aceasta înseamnă că un copil care are părinţii plecaţi la muncă în Austria, iar el a rămas în România, de exemplu, va primi alocaţia la cotele practicate în România şi nu la cele din Austria, ca până acum.
Vorbim aşadar de o scădere consistentă pentru ţările din Europa de Est. Măsura legislativă ar putea să declanşeze o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Însă coaliţia conservatoare şi de extremă dreapta aflată la guvernare justifică necesitatea legii prin faptul că astfel se vor economisi 100 de milioane de euro anual la bugetul de stat.
Problema alocaţiilor muncitorilor români a fost ridicată recent şi în Germania. În luna august, primarii unor oraşe din Germania avertizau că pacea socială riscă să fie periclitată din cauza sutelor de milioane de euro pe care autorităţile le plătesc pentru alocaţiile a aproape 270.000 de copii ai imigranţilor, inclusiv mulţi români. Guvernul federal de la Berlin informa că numărul copiilor imigranţilor care primesc alocaţii din Germania a crescut cu 10,4% în ultimul an.