CUTREMUR NEPAL. Potrivit datelor obținute prin intermediul Ambasadei României la New Delhi și al membrilor Federației Române de Alpinism și Escaladă, în tabăra de bază de pe versantul sudic a rămas un singur alpinist român, informează MAE, joi, într-un comunicat de presă.
Starea de sănătate a acestuia este momentan bună și a solicitat sprijin pentru evacuarea de pe munte, după ce anterior anunțase că ar dori să își continue ascensiunea. MAE a întreprins imediat demersuri oficiale pe lângă autoritățile nepaleze pentru a sprijini evacuarea pe cale aeriană. De asemenea, prin intermediul Consulatului Onorific al Romaniei din Nepal, se caută identificarea unor soluții de evacuare cu sprijinul unor firme private de elicoptere.
Pe de altă parte, dispunem de informații privind o posibila evacuare organizată pe plan local cu sprijinul unui coleg de expediție al acestui alpinist, care a coborât în siguranță în urmă cu 2 zile.
MAE precizează că al treilea alpinist aflat pe versantul sudic al masivului Everest a coborât, de asemenea, din tabără și se află în siguranță într-o localitate din zonă.
Al patrulea alpinist român, care participa la o expediție pe versantul nordic, a coborât în tabăra de bază, care nu a fost afectată de cutremur.
MAE urmărește în mod prioritar evacuarea în siguranță a alpinistului român aflat încă în tabăra de bază, în masivul Everest.
Românul Zsolt Török este blocat în tabăra de bază de pe Muntele Everest. Alpinistul a pierdut cortul şi restul echipamentului într-o avanlanşă declanşată de cutremurul de 7,9 grade produs sâmbătă în Nepal.
Un coleg a declarat că alpinistul a suferit răni la picioare şi nu poate coborî singur din tabăra de bază, aşteptând să fie preluat de un elicopter.
CUTREMUR NEPAL. Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs, sâmbătă, în Nepal. Până marți, la ora 06.15 GMT, au fost înregistrate 96 de replici în acest interval de magnitudine, pe lângă alte două seisme de peste 6 grade.
Mișcarea telurică de 7,8 grade de sâmbătă a fost urmată, după o jumătate de oră, de o alta de 6,6 grade, pentru ca duminică să aibă loc un cutremur de 6,9 grade, replicile ulterioare având magnitudine tot mai mică, a explicat șeful centrului de seismologie, Lokbijay Adhikari. Cele mai recente replici au avut 4,4 și, respectiv, 4,9 grade.
Bilanțul victimelor crește continuu și ar putea ajunge la 10.000 de morți, după cum a estimat premierul nepalez. Operațiunile de salvare a supraviețuitorilor se desfășoară cu dificultate din cauza timpului nefavorabil, precum și a carențelor logistice și organizatorice ale acestei mici țări asiatice, confruntate cu cel mai puternic cutremur din ultimii 80 de ani.
Citeşte şi: CUTREMUR ÎN NEPAL: Bilanţul a crescut la 5.057 morţi şi peste 10.000 de răniţi
Mai multe clădiri istorice din capitala Kathmandu s-au prăbușit în urma puternicului cutremur de pământ întregistrat sâmbătă, printre acestea și un turn istoric de nouă etaje din secolul XIX.