Tragedia s-a produs sâmbătă după-amiază, când au avut loc două avalanşe mari, la 7.600 şi la 8.000 de metri deasupra nivelului mării, pe versantul muntelui tibetan pe care grupul din care făcea parte Anna Gutu îl căţăra de câteva zile. Tânăra a fost luată de avalanşă împreună cu ghidul ei nepalez, Sherpa Mingmar, iar trupurile lor au fost recuperate câteva ore mai târziu.
A doua avalanşă, care a avut loc la câţiva metri de vârf, i-a măturat pe americanca Gina Marie Rzucidlo, în vârstă de 45 de ani, şi pe ajutorul său, Tenjen Lama, dispăruţi în prezent.
Rzucidlo şi Anna Gutu încercau să-şi realizeze un vis: să devină primele femei americane care au escaladează fiecare vârf din lume mai mare de 8.000 de metri.
Cu câteva zile înainte de tragedie, Anna Gutu şi Gina Marie Rzucidlo urcaseră împreună pe al şaselea cel mai înalt munte de pe Pământ, Cho Oyu, la graniţa dintre China şi Nepal şi pentru a cuceri acest record important au decis să beneficieze de sprijinul unor ghizi experţi precum ca Sherpa Mingmar şi Tenjen Lama.
Acesta din urmă, momentan dispărut, este Sherpa care deţine în prezent recordul de escaladare a 14 vârfuri peste 8.000 de metri, în doar 92 de zile, împreună cu norvegiana Kristin Harila.
Octombrie este luna în care numărul alpiniştilor pregătiţi să facă faţă vârfurilor din Himalaya, în general, creşte, imediat după încheierea sezonului ploios musonic, iar la momentul celor două avalanşe erau angajaţi în jur de 52 de persoane care urcau spre vârful Shisha Pangma.