Alpinista Lhakpa Sherpa a cucerit Everestul de 10 ori, dar a reușit cu greu să scape de soțul abuziv. Povestea

Lhakpa Sherpa are o poveste de viață demnă de film, motiv pentru care a fost realizat și un documentar despre ea. Este cunoscută ca deținătoarea recordului feminin pentru escaladarea Muntelui Everest de 10 ori. În spatele zâmbetelor și a premiilor însă, se ascunde o poveste greu de digerat.
Filip Stan
01 aug. 2024, 23:49
Alpinista Lhakpa Sherpa a cucerit Everestul de 10 ori, dar a reușit cu greu să scape de soțul abuziv. Povestea
Alpinista Lhakpa Sherpa a cucerit Everestul de 10 ori, dar a reușit cu greu să scape de soțul abuziv. Povestea

Lhakpa Sherpa are o poveste de viață uluitoare. Este cunoscută ca deținătoare a recordului feminin pentru escaladarea Muntelui Everest de 10 ori, dar viața ei personală a fost înfricoșătoare, cauzată de căsnicia abuzivă cu alpinistul român George Dijmărescu.

Citește și: Tragedie în sportul românesc, alpinistul Gabriel Tabără a murit pe Everest, la altitudinea de 7.470 m

Alpinista Lhakpa Sherpa a cucerit Everestul de 10 ori, dar a reușit cu greu să scape de soțul abuziv

În timp ce cucerea cel mai înalt munte din lume, ea suferea abuzuri din partea soțului ei, inclusiv în timpul coborârii lor din 2004 de pe Everest. Din campioană a ajuns să lucreze în SUA ca vânzătoare și chiar ca femeie de serviciu, totul pentru ca fetițele ei să aibă condiții de viață decente. Viața ei a fost transformată într-un documentar Netflix, „Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa”, regizat de Lucy Walker.

„Vreau să le arăt oamenilor că femeile pot face asta”, a spus ea într-un interviu la BBC.

Urcarea pe Everest poate fi fatală, înregistrându-se peste 300 de morți în regiune de când au început înregistrările de alpinism acolo, acum un secol. Lhakpa Sherpa a reușit să facă acest lucru fără prea mult antrenament, ci doar prin plimbări în munții Connecticut.

Născută în 1973, cu părinții fermierii, crescători de iaci, din Himalaya nepaleză, ea a fost unul dintre cei 11 copii ai acestora. A fost crescută într-o zonă în care educația fetelor nu era o prioritate, își ducea fratele la școală călătorind ore în șir printre dealuri, dar nu avea voie să studieze și nici să intre măcar în clădire. Din păcate, nu a ajuns să învețe să citească nici până acum, căci condițiile vremii nu permiteau acest lucru.

Fiul ei, Nima, născut la sfârșitul anilor 90, și fiicele Sunny, în vârstă de 22 de ani, și Shiny, în vârstă de 17 ani, o ajută să se descurce și să-și învingă limitele de educație. Abilitățile și pasiunea ei s-au concentrat pe alpinism. Fără școală, până la vârsta de 15 ani, Sherpa lucra ca însoțitor în expediții montane, adesea fiind singura fată. Muncind în acest fel a reușit să evite o căsătorie tradițională aranjată. Dar viața a devenit dificilă când a rămas însărcinată după o scurtă relație în Kathmandu. Fiind mamă necăsătorită, îi era prea rușine să se întoarcă acasă.

În acea perioadă, în care se cățăra pe munte fiind însărcinată, l-a cunoscut și s-a îndrăgostit de alpinistul și antreprenorul George Dijmărescu. Acesta scăpase din România, sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu, traversând Dunărea înot, și avea deja o nouă viață în SUA când el și Sherpa s-au căsătorit în 2002, stabilindu-se în Connecticut, unde au mai avut doi copii, Sunny și Shiny. Dar relația de cuplu s-a deteriorat când Dijmărescu a devenit violent, spune Sherpa.

În 2004, problemele din cuplu au devenit evidente, când au urcat pe Everest cu un grup de alpiniști din New England. După ce au ajuns pe vârf, au întâmpinat vreme rea, iar comportamentul lui Dijmărescu „a luat o întorsătură aproape imediat”, potrivit jurnalistului Michael Kodas. El a scris atunci că Dijmărescu a devenit „ostil”.

Sherpa, care se afla într-un cort cu el, a spus în documentar că „arăta ca un tunet, ca un glonț…George țipa și m-a lovit cu pumnul”. Sunt arătate apoi mai multe fotografii făcute de Kodas atunci, cu ea zăcând inconștientă. Jurnalistul spune că l-a văzut pe Dijmărescu spunând „ia-ți gunoiul de aici”, în timp ce și-a târât soția afară din cort. În documentar, Sherpa descrie că a fi inconștient este ca o experiență în afara corpului.

„Vocile oamenilor s-au transformat într-o mulțime de păsări. Mi-am văzut toată viața. Zbor aproape de casa mamei mele. Am văzut totul… Mi-a fost rușine de mine. Vreau să mor. Apoi și-a amintit de copiii ei și a spus: „Nu sunt gata să mor”.

În ciuda faptului că relația lor a fost deteriorată, au mai rămas împreună câțiva ani. Dar ea spune că a fost internată la spital după ce Dijmărescu a agresat-o din nou în 2012. Acesta a fost un punct de cotitură. Cu ajutorul unui asistent social, Sherpa s-a mutat cu fetele într-un adăpost refugiu pentru femeile abuzate, unde a început să își reconstruiască viața. Cuplul a divorțat în 2015, iar în 2016 o instanță i-a acordat alpinistei „custodia legală unică a fetelor”.

Un reportaj de la acea vreme, în OutsideOnline, spunea că Dijmărescu a primit o pedeapsă de șase luni cu suspendare și un an de probațiune, după o condamnare pentru „încălcarea păcii” în căminul conjugal. El a fost găsit nevinovat de agresiune de gradul doi, deoarece documentele instanței spun că ea nu avea o rană vizibilă la cap. Dijmărescu a murit în 2020 de cancer, dar trauma pe care a lăsat-o în urmă este palpabilă. Sherpa spune că viața a fost grea după abuzurile din căsnicia ei.

„O, Doamne, da, plâng. Port atât de multe în viața mea. Muncesc din greu, am curaj din greu. Uneori spun: „De ce sunt în viață, de ce nu sunt moartă, atât de multe pericole. Aproape că am fost în rai și m-am întors. Atât de greu. Dar cumva am reușit… Femeia rănită este foarte dură. Nu renunță ușor. Și eu sunt la fel. Întunericul meu îl las în urmă [pe munte]”, a spus Lhakpa Sherpa.

A zecea sa ascensiune pe Everest a fost în 2022. Sherpa spune că le creează o „viață mai bună” copiilor ei în SUA, inclusiv oferindu-le o educație.

„Îmi doresc foarte mult să-mi schimb viața, fiicele mele muncesc din greu. Cunosc munții, îmi doresc să pot împărtăși experiența mea cu alți oameni. Femeile au început să facă ascensiuni pe vârfuri mari și să calce pe urmele mamei noastre”, spune ea.

Sherpa vrea să-și câștige existența cu propria ei companie de ghizi montani și să găsească sponsori pentru ascensiuni.

Citește și: Prima comandă efectuată cu o dronă a ajuns pe vârful Everestului. Cum s-a ajuns la acest succes

 

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Schimbare majoră pentru toți românii. Apare un nou CNP
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri, case sau mașini. S-a dat ordin: Trebuie să plătească!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?