Alte achiziţii dubioase la APIA: Mălai de 10 milioane de euro, cumpărat la preţ dublu faţă de cel al pieţei

În plin scandal de corupţie la APIA, noi achiziţii publice dubioase făcute de Agenţie ies la iveală. Astfel, 45 de milioane de lei au fost plătiţi pentru achiziţia de mălai pentru persoanele sărace, la un preţ aproape dublu faţă de cel al pieţei, scriu jurnaliştii de la replicaonline.ro
Romania TV
23 aug. 2013, 19:23
Alte achiziţii dubioase la APIA: Mălai de 10 milioane de euro, cumpărat la preţ dublu faţă de cel al pieţei

Dacă în cazul achiziţiei de ulei din fonduri europene pentru săracii din România directorul general adjunct al APIA a fost arestat pentru o şpagă de peste un milion de euro, dubii există şi la achiziţia de mălai şi zahăr. APIA a reuşit performanţa de a cumpăra mălai şi zahăr cu preţuri cu preţuri mai mari decât în supermarketuri, deşi preţurile retailerilor includ şi TVA-ul, spre deosebire de cel cu care a cumpărat APIA. Altfel spus, cei de la APIA ieşeau mai ieftin dacă se duceau la cumpărături cu coşul în mână, decât prin licitaţia organizată, chipurile, pentru găsirea celui mai bun preţ.

Cel mai mare contract se referă la achiziţia de mălai pentru persoanele defavorizate din România, din fondurile sociale puse la dispoziţie de UE: „Furnizare de mălai ambalat în pachete unitare, achiziţionat de pe piaţa comunitară din mijloacele financiare puse la dispoziţie de Comisia Europeană, în cadrul aplicării Planului European de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate din România (PEAD) – 2013”. Pe 5 august 2013, APIA a atribuit contractul în valoare de 44.950.415,4 lei, fără TVA (echivalentul a circa 10,5 milioane euro) companiei Rompan Service Proiect SA, din Bucureşti, controlată de Aurel Popescu.

La rândul său, firma va subcontracta 100% din contract (cu alte cuvinte, o speculă legală) către Oltina Impex Prod Com SRL, Titan SA, Moara Cibin SA, Sam Mills SRL şi Agro Chirnogi SA. Toate aceste firme vor vinde către Rompan mălaiul, care, la rândul său, îl vinde către APIA cu preţul corect, astfel încât toată lumea e fericită: UE că are grijă de săracii României (în realitate, doar de o mână de afacerişti şi politicieni corupţi), APIA că a mai tocat nişte bani aiurea şi cu dedicaţie, iar săracul votant că are mălai pentru câteva zile.

Potrivit APIA, se vor achiziţiona 21.000 de tone de mălai, ambalat în pachete de 1 kilogram, iar în preţul total intră şi plata transportului, care înseamnă 2.950.500,01 lei, fără TVA. Trei zile mai târziu, pe 08 august 2013, APIA a mai plătit 23.092.052,75 lei, fără TVA, (circa 5,3 milioane euro) prin acelaşi program PEAD, pentru achiziţia a 6.000 tone de zahăr. Banii au mers către Atifco Fine Food SRL din Bragadiru, deţinută de egipteanul Atef El Said Abd El Aziz Keleini şi irakianul Ali A. Ali. Şi aici, din cele peste 23 de milioane, 892.020 lei, fără TVA, sunt destinaţi transportului pe teritoriul României.

„Experţii” APIA au cumpărat 21 milioane de kilograme de mălai cu 44.950.415,4 lei, fără TVA, ceea ce înseamnă 2,1 lei, fără TVA, kilogramul, în condiţiile în care mălaiul se vinde pe piaţa liberă din România chiar şi cu 1,1 lei kilogramul, cu TVA inclus. Un comerciant din Focşani, de pildă, anunţă pe internet că vinde 10.000 tone de mălai cu 1,1 lei kilogramul, negociabil. APIA l-a luat la preţ dublu şi fără TVA. Într-un alt anunţ, un bucureştean vinde mălai en-gros cu 1,65 lei kilogramul.

Intrăm chiar şi în supermarketuri, pentru a fi mai bine înţeleşi. La Real, o pungă de mălai la 1 kilogram costă, pe raft, deci cu toate taxele posibile incluse, 1,95 lei. Acelaşi preţ, de 1,95 lei kilogramul de mălai, îl găsim şi la Carrefour. Mai scump e la Billa, unde se găsesşte pe raft cu 2,49 lei, dar vorbim, reamintim, de preţul cu TVA inclus.

La fel stau lucrurile şi la zahăr. La 23.092.052,75 lei daţi pentru 6.000 tone de zahăr, înseamnă un preţ pe kilogram de 3,85 lei. Şi aici, găsim sute de anunţuri pe internet în care zahărul se vinde cu 2,9 lei kilogramul, cu TVA inclus sau, de pildă, 3,7 lei kilogramul, cu TVA şi transportul incluse. Ajungem din nou la Real şi găsim pe raft zahăr la un kilogram cu 4,03 lei, preţ identic cu cel de la Carrefour, în timp ce la Billa costă 3,99 lei kilogramul, preţuri care includ însă TVA.

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv, miercuri seară, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti.

Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, fusese reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), scrie Mediafax.

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Aurel Pană este secretar executiv.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai – august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiționat atribuirea contractelor de achiziție de ulei, unei anumite societăți comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de învinuit.

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane de euro.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul Lidl adorat de români care este adus la raft sâmbătă, 10 august 2024. Pe vremuri se dădea pe sub mână și era rezervat oamenilor cu bani. Costă doar 4.69 lei, dar retailerul are și alte oferte și promoții
Capital.ro
Banii au ajuns deja în cont. Statul a alimentat cardurile românilor. Anunțul făcut azi, 9 august
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
CÂND VIN PENSIILE MĂRITE. Ministrul Muncii, anunţul momentului
Adevarul
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „Practica era de a stabili cine trăiește și cine moare”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Mulți români fac această greșeală. Pizza nu se combină cu așa ceva
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Geta Sterp este însărcinată! Primele imagini cu ea gravidă! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Cea mai râvnită divă de pe ”Dorobanți” și-a găsit iubirea la Monaco! E un oligarh rus și… ”Este exact ce-mi trebuie!” Detalii senzaționale și siropoase
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Medicul Bogdan Socea și-a anunțat demisia din funcția de manager al Spitalului „Sfântul Pantelimon”! Decizia a venit la îndemnul lui Alexandru Rafila și al lui Marcel Ciolacu
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Situație de urgență la nivel federal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Ana Birchall acuză pe Mircea Geoană de folosirea însemnelor NATO în campania electorală
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în războiul din Ucraina. Oamenii sunt PANICAȚI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!