O asistenta medicală de cadrul Secției Medicină Internă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Cecilia Dina, este al doilea cadru medical care era răpus de coronavirus în Olt, în decurs de 24 de ore.
Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani, confirmată cu COVID-19 şi internată de peste o săptămână-
De la începutul pandemiei, cinci asistente şi infirmiere la spitale din Olt au decedat. Numai în luna octombrie, au fost testaţi pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2 un număr de 72 de angajaţi ai SJU Slatina.
Un alt cadru medical ucis de COVID-19 este Ana Maria Ciurdar. Femeia avea 48 de ani şi lucra ca asistent medical la Substaţia Ineu a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad.
Ana Maria fusese diagnosticată cu COVID-19 în data de 19 octombrie. Suferea şi de o boală autoimună. Pentru că se simţea rău, asistenta a fost internată la Spitalul Orăşenesc din Ineu. Coronavirusl i-a accentuat boala cronică de care suferea şi din nefericire a murit la o săptămână după ce a fost diagnostică cu COVID.
Alţi nouă angajaţi din Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) sunt infectaţi în prezent.
„În prezent, mai avem nouă angajaţi care sunt confirmaţi pozitiv. Este vorba de personal TESA, care s-a infectat de la IT-istul nostru, conform anchetei epidemiologice, dar şi de medici şi asistenţi ambulanţieri, adică personal operativ. Toţi angajaţii noştri sunt echipaţi corespunzător, se protejează, astfel că e greu de spus, în cazul personalului operativ, dacă au contractat SARS-CoV-2 în timpul serviciului sau în afara programului de lucru”, a declarat directorul SAJ Arad, Raveca Nicoară, pentru Agerpres.
Până în data de 27 octombrie 2020, un numar de 3847 cadre din randul personalului medical ( medici, asistenti medicali, ambulantieri si infirmieri) au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus. Au fost inregistrate si 33 decese in randul aceluiasi personal medical. Lor li se mai adauga si personalul din unitatile sanitare, alte categorii (ex TESA). In randul acestui personal sunt in jur de 2000 de infectări, conform Grupului pentru Comunicare Strategică.
Tot luni, o asistentă de la Spitalul Balș a murit din cauza COVID-19. Femeia în vârstă de 46 de ani a fost confirmată cu virusul SARS-COV2 pe 16 octombrie şi a fost internată. Pentru că starea ei s-a agravat, medicii au decis să o transfere la Spitalul Caracal, unde a murit.
Asistenta decedată a îngrijit bolnavii infectați cu noul coronavirus şi este posibil ca de aici să se fi infectat, a declarat managerul Spitalului Balș, medicul Carmen Grigoriu. Din nefericire, femeia suferea şi de alte boli.
„Din păcate, este adevărat că asistenta de la noi a murit, avea 47 de ani. Mai avea hipertensiune și obezitate, lucra pe Secția de Boli Interne, unde s-a ocupat de pacienți COVID, bănuim că infectarea s-a făcut pe secție. De joi, a început să desatureze, iar vineri s-a făcut transferul la Caracal, în urma insistențelor pentru un Computer Tomograf, pentru că a evoluat imaginea radiologică. Noi nu avem CT, avem doar Radiologie, s-a observat o modificare, s-a insistat pentru CT la Caracal, a fost trimisă pentru CT și am reușit să obținem să și rămână acolo. Este cumplit…”, a declarat managerul Spitalului Balş.