Alte zile FĂRĂ RESTRICŢII? Starea de alertă ar putea să nu fie prelungită la timp. Guvernul Orban nu a trimis proiectul la Parlament

Starea de alertă în România expiră în câteva zile. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că se impune prelungirea stării de alertă pentru evitarea răspândirii COVID-19. Doar că Guvernul Orban nu a trimis Parlamentului noul proiect pentru prelungirea stării de alertă, joi seară fiind preogramtă o şedinţă. Proiectul trebuie dezbătut şi votat în Parlament, promulgat şi publicat în Monitorul Oficial. Mai mult, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în MO. În aceste condiţii este posibil să se repete scenariul de luna trecută că au existat trei zile fără restricţii. 
Romania TV
11 iun. 2020, 08:02
Alte zile FĂRĂ RESTRICŢII? Starea de alertă ar putea să nu fie prelungită la timp. Guvernul Orban nu a trimis proiectul la Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că se impune prelungirea stăre de alertă, dar cu mai puţine restricţii.

„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internate în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Ministrul Sănătăţii: Avem focare peste tot. România este în pericol sanitar

Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.

Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea, portul măștii în interior – extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare.

Orban, despre deschiderea restaurantelor în spaţii închise. „Este prematură şi poate duce la o creştere a numărului de infecţii”

Evident, Guvernul va dezbate în ședință de guvern această chestiune, dar, repet: măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.

Și, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă.

Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient – și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

 

Ce ar presupune relaxarea din a doua jumătate a lunii iunie

Din a doua jumătate a lunii iunie vor fi redeschise mall-urile, excepţie zonele de restaurant şi locurile de joacă, se redeschid salile de finess, se pot redeschide grădiniţele private şi after-schoolurile. 

„Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Adică unele dintre restricțiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie.

Aș exemplifica cele mai importante dintre acestea. După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă.

Vor fi posibile evenimente private – atenție, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior.

Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private.

De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății.

Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – atenție, exterioare – cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispoziția celor care sunt interesați”, a mai anunţat şeful statului.

 

Ministrul Sănătății susține prelungirea stării de alertă în România și după data de 15 iunie

„Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă”, a spus, la Digi24, Nelu Tătaru, care a invocat cele aproape 200 de cazuri noi zilnice din ultima perioadă, dar și faptul că la terapie intensivă sunt aproximativ 150 de români. Acest număr final reprezintă aproximativ 10% din numărul total de paturi de terapie intensivă de care dispun spitalele din România.

Nelu Tătaru susține că este neovie de anumite condiții pentru a putea reveni gradual la o viață normală, iar pandemia încă nu s-a sfârșit în România.

Citește și: Nelu Tătaru: Grădiniţele, creşele şi after school-urile de stat pot fi deschise din 15 iunie

„Tot ce înseamnă măsuri, norme, sunt aprobate doar în contextul unei stări de alerta, doar în acest cadru. Detașarea personalului medical, distribuirea de măști pentru categoriile defavorizate se pot face doar în cazul stării de alertă. Sunt condiții pentru a putea gradual reveni la o viață normală. Nu s-a terminat pandemia, nu am coborât panta, înca avem transmitere comunitară, sunt noi focare. Trebuie să relaxam gradual măsurile, iar asta se poate face doar într-un astfel de cadru, de stare de alertă”, a adăugat Tătaru, adăugând că „România este în pericol sanitar”.

Nelu Tătaru a declarat faptul că dacă se va renunța la starea de alertă „nu se va mai putea restricționa absolut nimic”. Mai mult decât atât, acesta susține că în România există focare ”în constituire” peste tot.


Condiţiile PSD, USR şi Pro România pentru prelungirea stării de alertă după 15 iunie. Ce au discutat cu Raed Arafat

Secretarul de stat, Raed Arafat, a avut, la Parlament, miercuri o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pe tema stării de alertă, la care au fost prezenţi lideri ai mai multor grupuri parlamentare, între care preşedintele USR, Dan Barna, şi liderul Pro România, Victor Ponta. Potrivit unor surse politice, Raed Arafat a insistat ca trebuie prelungită aceasta stare, în timp ce social-democraţii ar vrea un proiect de lege prin care să se impună anumite restricţii.

Surse politice au declarat pentru Agerpres că s-a discutat despre redeschiderea spitalelor, în condiţiile în care trebuie ajutaţi bolnavii cronici să aibă acces la tratament. De asemenea, s-a convenit oprirea achiziţiilor directe făcute de Guvern, au precizat sursele citate.

De asemenea, s-a căzut de acord ca cei care vin din zone cu risc epidemiologic să stea în izolare 14 zile, dar să fie şi testaţi la finalul acestei perioade – ceea ce nu se întâmplă în prezent.

De asemenea, trebuie să se păstreze purtarea măştii în spaţii închise şi distanţarea socială.

Potrivit surselor, se aşteaptă propunerea concretă a Guvernului, pentru că aceste măsuri pot fi implementate şi fără stare de alertă.

„PSD va sprijini în Parlament implementarea unor măsuri responsabile de protecţie la adresa populaţiei”, au mai precizat sursele citate.


Scenariul se repetă?

Doar că Guvernul Orban nu a trimis încă Parlamentului proiectul pentru prelungirea stării de alertă şi nici nu se ştie clar care vor fi măsurile care se vor relaxa din a doua jumătate al lunii iunie. Conform procedurii, proiectul trebuie dezbătut în comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor. Raportul lor va ajunge la vot în plen. După adoptarea proiectului de legea, documentul se trimite la promulgare şi ulterior la Monitorul Oficial. Conform legii, starea de alertă se prelungeşte la 3 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

 

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 10 IUNIE. Până la 10 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 20.945 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.103 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1.360 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 196 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 150 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.212 de  persoane. Alte 99.349 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 520.564 de teste.

Raed Arafat: Clar ne pregătim pentru valul doi de coronavirus

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care te va lăsa fără cuvinte. Are o poveste impresionantă și e perfect pentru weekend
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Viața de film a femeii care a revoluționat lumea. A fost alungată, dar a revenit și mai puternică
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Premierul slovac Robert Fico face comentarii dure la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”