Președintele Societății Române de Microbiologie, prof dr Alexandru Rafila, a afirmat că masca textilă este recomandată pentru copiii sănătoşi, iar cea chirurgicală este recomandată copiilor care au alte afecțiuni cronice, ce le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecții care să se complice, conform Digi24.
„Un copil e foarte greu să utilizeze masca atât timp și cred că (…) masca textilă este mai ușor de purtat, este mai simpatică. Dacă o facem adaptată școlii, adaptată copiilor, cred că este o foarte bună soluție”, a spus Alexandru Rafila, conform sursei ciate.
Medicul a afirmat că „este bine să fie organizate niște momente în care elevii să-și dea masca jos, să poată respira, să poată vorbi, dar în acele momente trebuie să fie respectată distanțarea”.
În schimb, profesorii trebuie să poarte o mască medicală pe motiv că sunt mai expuşi şi că interacţionează cu copii din mai multe clase.
„Dacă din întâmplare, prin absurd, un profesor să zicem că ar fi infectat și nu știe acest lucru, masca medicală protejează în măsură foarte bună”, a explicat reprezentantul României la OMS.
„Eu vreau să vă spun că toată discuția asta, și cu paravanele – sigur, eu nu sunt un expert al Ministerului Educației, am văzut că există un corp întreg de experți care au făcut și ghiduri și așa mai departe – dar ar trebui ținut cont ca ele să permită într-un fel și circulația aerului și un alt lucru foarte important este să fie perfect transparente, să fie curate, pentru că de obicei copiii nu se uită doar înainte, ci și lateral și trebuie să se țină seama de orice problemă legată de adaptarea copilului la procesul didactic”, a afirmat Alexandru Rafila, conform Digi24.
Conform normelor, copiii până la 5 ani nu poartă mască, în timp ce copiii între 6 și 11 ani poartă mască în funcție de contextul epidemiologic, iar copiii peste 12 ani poartă masca la fel ca și adulții.