Alternativa pentru carnea de porc, cel puţin în Gorj, este carnea de viţel. Deşi este mai scumpă decât cea de porc, cei mai mulţi o preferă pentru gust şi pentru proprietăţile sale.
La nivelul judeţului Gorj, un kilogram de carne de vită, achiziţionată direct de la crescători, costă între 23 şi 30 de lei.
„Avem clienţi. Trei viţei am de tăiat. Noi dăm cu 26 de lei kigloramul. Depinde şi de cât se cumpără. Omul vine, îmi spune ce vrea. De cele mai multe ori se cumpără câte un picior, cu tot cu os. Avem comenzi şi în perioada Crăciunului. Oamenii vor să înlocuiască carnea de porc sau se mai cumpără pentru cârnaţi. Ies cârnaţii mai buni din carne amestecată vită-porc”, spune un comerciant din comuna Stejari pentru presa locală
De sărbători, cetățenii români au primit o veste bună. Aceasta vine de la patronatele din industria alimentară. Costul cărnii în perioada următoare nu va crește. Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a transmis faptul că vânzările din acest an în ceea ce privește carnea vor scădea comparativ cu cele de anul trecut.
Acesta a spus că pot există câteva diferențe la prețuri. Totuși, trebuie ținut minte faptul că vor fi și reduceri la diferite produse de sărbători.
„Poate să fie variații foarte mici, de obicei, de sărbători sunt discount-uri. Cei care anunță scumpiri la carnea de porc sunt cei care vând porcul la marginea drumului, pe internet,etc”, a transmis Sorin Minea.
Scăderea vânzărilor în ceea ce privește carnea va fi de 50% față de anul trecut. ”E exclus să avem vânzări mai mari față de anul trecut. Anul ăsta e mai prost decât anul trecut. Cifrele oficiale ne spun că e o scădere de 50% a vânzărilor față de anul trecut. Tot anul a fost mai prost, e exclus să fie niște sărbători fantastice, dar în perioada sărbătorilor întotdeauna vânzările sunt mai bune”, a susținut acesta.
Prețurile alimentelor, inclusiv ale cărnii ar putea crește din cauza majorării salariului minim. Sorin Minea a spus că efectul măsurilor fiscale este de 500 de lei.
”Prețurile au fost constante. Acum, cu salariile, s-ar putea să asistăm la majorări de prețuri. Măsurile fiscale ne afectează cu 500 de lei în plus la stat pentru fiecare angajat. Fără ca el să ia nimic în mână. Deci ăia 500 de lei vin de undeva și se duc în salarii. Dacă vin de undeva, trebuie să îi iei de undeva, deci ăia s-ar putea să vină din creșteri de prețuri. Nu foarte mari, dar s-ar putea să vină. Sau, la ce spun eu de fiecare dată, la scăderea de calitate. Am văzut niște prețuri pe piață de ne-am făcut cruce”, a continuat președintele Romalimenta.
Produse mai ieftine de sărbători
Oficialii din România au extins produsele ce se află pe lista produselor al căror adaos comercial va fi plafonat. Această măsură este una extrem de bună în momentul actual, mai ales că vor veni sărbătorile. Pe lista produselor cu prețuri reduse se află și cozonacul. Aceste produse vor avea prețuri reduse până pe 31 ianuarie 2024.
Pe lista produselor fără adaos comercial se află și carnea tocată, usturoiul, orezul, bulionul, margarina, drojdia pentru prăjituri.
Carne de porc de Crăciun 2023. Care este cea mai avantajoasă variantă, kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine?
Magazinele ce nu se supun acestei măsuri a Guvernului sunt predispuse la amenzi. Acest lucru s-a întâmplat, iar Consiliul Concurenței a dat amenzi în valoare de 4 milioane de lei.
Această măsură a Guvernului a fost extrem de criticată de către Fondul Monetar Internațional. Oficialii au spus că această măsură poate duce la creșterea inflației în România.