În cursul zilei, doi protestatari, Viorel Filip, în vârstă de 50 de ani, precum şi Cezar Gojman, cel care ameninţa, în scris, la finele săptămânii trecute, că îşi dă foc, au leşinat, prezentând scăderea sub 35 de unităţi a glicemiei şi acuzând probleme cardiovasculare. Cei doi s-au adăugat altor şase colegi de grevă, transportaţi cu ambulanţa, pe parcursul zilelor anterioare, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău, pentru a primi îngrijiri medicale.
Numai cu apa, oamenii riscă să se îmbolnavească de diaree, glicemia scade, tensiunea arterială fie creşte, fie scade, după caz, iar lipsa de vitamine, în special vitamina C, favorizează alte simptome de boală, cum ar fi sângerările uşoare, au precizat medicii unităţii medicale spitaliceşti din municipiu.
La rândul lor, echipajele de la Ambulanţă au din ce în ce mai mult de lucru, monitorizarea medicală devenind, spune personalul prezent zilnic la locul protestului, tot mai necesară, dar şi mai profundă.
Citeşte şi: Protest la Amurco Bacău. 18 foşti angajaţi sunt în greva foamei de cinci zile
Chiar şi în această situaţie, după medicaţia primită, cu excepţia lui Nicolae Ciobanu, de 50 de ani, reţinut în spital pentru starea gravă în care se află, ceilalţi s-au reîntors marţi seara la locul protestului ce se desfăşoară sub copertina parcării de pe platoul de incintă de la Amurco.
Potrivit Agerpres, greviştii se înfăţişează tot mai apatici, stau mai mult în paturile de campanie pe care le-au pus sub o copertină din parcarea întreprinderii. De acoperişul acesteia au mai agăţat câte o pătură, pentru a face umbră, pentru că protestatarii nu mai au la dispoziţie cortul de campanie al combinatului, ca în precedenta acţiune, derulată în urmă cu o lună, şi nici pe cel care a fost adus numai pentru o zi de Crucea Roşie. Acesta a fost luat înapoi, pentru că o astfel de organizaţie, au spus reprezentanţii ei, „nu are datoria să intervină decât în cazuri de calamitate naturală”.
Greviştii foameii de la Amurco au apelat la acest gest extrem revendicând faptul că nu şi-au primit salariile compensatorii după ce au fost disponibilizaţi în iulie şi decembrie anul trecut.
Pentru cei aflaţi în greva foamei, doleanţa cea mai mare este ca în următoarele una-două zile să primească banii cuveniţi conform contractului colectiv de muncă încheiat cu patronatul.
Deşi nervii greviştilor sunt întinşi la maximum şi în orice moment pot apărea reacţii necontrolate ori degradarea gravă a stării lor de sănătate, Sorin Melinte, liderul protestatarilor, a declarat că „există speranţe pentru că există resurse” ca revendicările să fi satisfăcute.
El susţine că unul dintre disponibilizaţi a obţinut o hotărâre judecătorească care obligă Amurco la plata salariilor compensatorii, însă aceasta nu a fost executată.
Protestatarii sunt din nou monitorizaţi de echipaje de jandarmi şi de poliţişti, permanent, ca şi la acţiunile similare precedente.
La Amurco, la începutul lunii iunie, au fost trimişi în şomaj aproximativ 300 dintre cei 420 de salariaţi care mai rămăseseră, după disponibilizările de anul trecut, când alţi peste 800 de lucrători au fost nevoiţi să înceteze activitatea în firmă.
Instalaţiile SC Amurco SA Bacău sunt oprite de la finele lunii februarie. Scumpirea gazului, materie primă necesară în procesul de funcţionare, dar şi îngustarea pieţei de profil au contribuit la sistarea producţiei.
Omul de afaceri Ioan Niculae, care deţine combinatul din Bacău, dar şi alte câteva firme asemănătoare ca profil de fabricaţie prin Grupul InterAgro, are el însuşi probleme, fiind acuzat în justiţie în Dosarul ‘Romgaz’, dar şi pentru sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.
Ioan Niculae a declarat în mai multe rânduri că întreaga industrie chimică cât mai există în România se află în colaps pe fondul scumpirii gazului metan şi energiei electrice, iar măsurile pe care trebuie să le ia sunt împotriva dorinţei sale de a vedea combinatele de îngrăşăminte chimice din Grupul InterAgro funcţionând. Niculae a acuzat de mai multe ori guvernanţii că nu s-au aplecat ‘cu responsabilitate’ asupra acestei situaţii, fiind vorba ‘de o problemă naţională’.
Grupul InterAgro s-a mai confruntat cu situaţii de genul celei de la Amurco. Anul trecut, şapte lideri ai Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro au decis să intre în greva foamei pentru întârzieri de două luni la plata salariilor în compania Nitroporos Făgăraş, tot din Grupul InterAgro. Ei au acuzat şi neplata drepturilor din contractual colectiv de muncă pentru 380 de salariaţi disponibilizaţi, dar şi incertitudinea locurilor de muncă pentru 170 de salariaţi care mai erau în combinat. Greva a fost suspendată după două zile.