Alţi doi grevişti ai foamei de la Amurco au ajuns la spital

Fără mâncarea pe care o refuză voluntar şi alimentându-se numai cu apă, cei 18 foşti salariaţi ai SC Amurco, ce protestează pe platoul din faţa intrării principale a firmei băcăuane de îngrăşăminte chimice, au ajuns, marţi în a noua zi de protest, începând să resimtă serios efectele gestului lor extrem.
Alina Costache
15 iul. 2014, 17:31
Alţi doi grevişti ai foamei de la Amurco au ajuns la spital

În cursul zilei, doi protestatari, Viorel Filip, în vârstă de 50 de ani, precum şi Cezar Gojman, cel care ameninţa, în scris, la finele săptămânii trecute, că îşi dă foc, au leşinat, prezentând scăderea sub 35 de unităţi a glicemiei şi acuzând probleme cardiovasculare. Cei doi s-au adăugat altor şase colegi de grevă, transportaţi cu ambulanţa, pe parcursul zilelor anterioare, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău, pentru a primi îngrijiri medicale.

Numai cu apa, oamenii riscă să se îmbolnavească de diaree, glicemia scade, tensiunea arterială fie creşte, fie scade, după caz, iar lipsa de vitamine, în special vitamina C, favorizează alte simptome de boală, cum ar fi sângerările uşoare, au precizat medicii unităţii medicale spitaliceşti din municipiu.

La rândul lor, echipajele de la Ambulanţă au din ce în ce mai mult de lucru, monitorizarea medicală devenind, spune personalul prezent zilnic la locul protestului, tot mai necesară, dar şi mai profundă.

Citeşte şi: Protest la Amurco Bacău. 18 foşti angajaţi sunt în greva foamei de cinci zile

Chiar şi în această situaţie, după medicaţia primită, cu excepţia lui Nicolae Ciobanu, de 50 de ani, reţinut în spital pentru starea gravă în care se află, ceilalţi s-au reîntors marţi seara la locul protestului ce se desfăşoară sub copertina parcării de pe platoul de incintă de la Amurco.

Potrivit Agerpres, greviştii se înfăţişează tot mai apatici, stau mai mult în paturile de campanie pe care le-au pus sub o copertină din parcarea întreprinderii. De acoperişul acesteia au mai agăţat câte o pătură, pentru a face umbră, pentru că protestatarii nu mai au la dispoziţie cortul de campanie al combinatului, ca în precedenta acţiune, derulată în urmă cu o lună, şi nici pe cel care a fost adus numai pentru o zi de Crucea Roşie. Acesta a fost luat înapoi, pentru că o astfel de organizaţie, au spus reprezentanţii ei, „nu are datoria să intervină decât în cazuri de calamitate naturală”.

Greviştii foameii de la Amurco au apelat la acest gest extrem revendicând faptul că nu şi-au primit salariile compensatorii după ce au fost disponibilizaţi în iulie şi decembrie anul trecut.

Pentru cei aflaţi în greva foamei, doleanţa cea mai mare este ca în următoarele una-două zile să primească banii cuveniţi conform contractului colectiv de muncă încheiat cu patronatul.
Deşi nervii greviştilor sunt întinşi la maximum şi în orice moment pot apărea reacţii necontrolate ori degradarea gravă a stării lor de sănătate, Sorin Melinte, liderul protestatarilor, a declarat că „există speranţe pentru că există resurse” ca revendicările să fi satisfăcute.

El susţine că unul dintre disponibilizaţi a obţinut o hotărâre judecătorească care obligă Amurco la plata salariilor compensatorii, însă aceasta nu a fost executată.

Protestatarii sunt din nou monitorizaţi de echipaje de jandarmi şi de poliţişti, permanent, ca şi la acţiunile similare precedente.

La Amurco, la începutul lunii iunie, au fost trimişi în şomaj aproximativ 300 dintre cei 420 de salariaţi care mai rămăseseră, după disponibilizările de anul trecut, când alţi peste 800 de lucrători au fost nevoiţi să înceteze activitatea în firmă.

Instalaţiile SC Amurco SA Bacău sunt oprite de la finele lunii februarie. Scumpirea gazului, materie primă necesară în procesul de funcţionare, dar şi îngustarea pieţei de profil au contribuit la sistarea producţiei.

Omul de afaceri Ioan Niculae, care deţine combinatul din Bacău, dar şi alte câteva firme asemănătoare ca profil de fabricaţie prin Grupul InterAgro, are el însuşi probleme, fiind acuzat în justiţie în Dosarul ‘Romgaz’, dar şi pentru sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Ioan Niculae a declarat în mai multe rânduri că întreaga industrie chimică cât mai există în România se află în colaps pe fondul scumpirii gazului metan şi energiei electrice, iar măsurile pe care trebuie să le ia sunt împotriva dorinţei sale de a vedea combinatele de îngrăşăminte chimice din Grupul InterAgro funcţionând. Niculae a acuzat de mai multe ori guvernanţii că nu s-au aplecat ‘cu responsabilitate’ asupra acestei situaţii, fiind vorba ‘de o problemă naţională’.

Grupul InterAgro s-a mai confruntat cu situaţii de genul celei de la Amurco. Anul trecut, şapte lideri ai Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro au decis să intre în greva foamei pentru întârzieri de două luni la plata salariilor în compania Nitroporos Făgăraş, tot din Grupul InterAgro. Ei au acuzat şi neplata drepturilor din contractual colectiv de muncă pentru 380 de salariaţi disponibilizaţi, dar şi incertitudinea locurilor de muncă pentru 170 de salariaţi care mai erau în combinat. Greva a fost suspendată după două zile.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Locul de lângă România care seamănă cu Saint Tropez. Prețurile sunt mici aici
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ana Maria Bărbosu, atacată dur de presa americană pentru medalia de bronz
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...