Ploile abundente au făcut PRĂPĂD. Alunecări de teren, oameni evacuaţi, oraşe inundate VIDEO

Ploile au făcut ravagii în mai multe zone din ţară luni, când meteorologii au emis coduri galbene şi portocalii de furtuni pe bandă rulantă.
Romania TV
13 iun. 2016, 17:07
Ploile abundente au făcut PRĂPĂD. Alunecări de teren, oameni evacuaţi, oraşe inundate VIDEO

La Craiova, mai multe străzi au ajuns sub ape după ce reţeaua de canalizare a Craiovei nu a mai putut face faţă precipitaţiilor căzute. Pasajul de sub calea ferată de la intrarea în cartierul Bariera Vâlcii a fost cuprins de ape,
şoferii nemaiputând trece cu maşinile prin zonă. Doar unii mai curajoşi s-au aventurat, însă nu toţi dintre aceştia au avut noroc. Unora nu le-au mai pornit maşinile.

„A murit motorul. Am crezut că pot să trec fără probleme, după ce am văzut alţi şoferi că au ajuns cu bine pe partea cealaltă. Acum aştept un prieten să vină să mă tracteze”, a spus unul dintre şoferi.

Compania de Apă Oltenia intervine acum cu toate vidanjele pentru a trage apa de pe străzi, dar şi din curţile oamenilor.

Gospodării evacuate după alunecări de teren

ISU Bacău anunță, printr-un comunicat de presă, că 12 gospodării, respectiv 36 de persoane, au fost evacuate, luni, în zona orașului Comănești, din cauza unei alunecări de teren, măsura evacuării fiind dispusă în urma unei ședințe a Comitetului Local pentru situații de urgență.

„Pentru evaluarea fenomenului, în această dimineață, la fața locului s-a deplasat Prefectul Județului Bacău — domnul Ioan Ghica, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Mr Constantin Ene’ al Județului Bacău — domnul colonel Ioan Mihalache și o comisie mixtă cu reprezentanți din cadrul Grupului de Suport Tehnic pentru Prevenirea și Apărarea Împotriva Efectelor Seismice și Alunecărilor de Teren a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Din comisie fac parte reprezentanți ai Inspectoratului Județean în Construcții Bacău, I.S.U.J. Bacău, S.G.A. Bacău, Direcția Agricolă Bacău, Consiliul Județean Bacău, Direcția Silvică Bacău, S.C. E-ON Moldova Distribuție S.A., și I.J.J. Bacău”, precizează comunicatul menționat.

În urma analizării situației, la ora 12,00, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al orașului Comănești s-a luat decizia evacuării populației din cele 12 gospodării supuse riscului alunecării de teren.

Pentru cazarea persoanelor evacuate, Primăria orașului Comănești a pus la dispoziție Adăpostul Social — Casa Mazdrac. Din cele 36 de persoane evacuate preventiv, 28 s-au cazat la rude, iar opt la adăpostul pus la dispoziție de Primăria Comănești.

„În urma precipitațiilor abundente căzute în ultima perioada în zona orașului Comanești, pe versantul stâng al torentului Tănase, ce se varsă în torentul Lăloaia, s-a produs o alunecare de teren pe o lungime de circa 2,5 km și o lățime ce variază de la 10 la 40 de metri. Din momentul constatării producerii alunecării de teren, în data de 11 iunie a.c. și până în prezent s-a evidențiat o evoluție activă a fenomenului. Astfel, de la locul unde a ajuns alunecarea de teren, un drum de acces unde s-a creat un baraj din aluviuni și până la prima gospodărie este o distanță de aproximativ 350 de metri. Continuarea alunecării de teren pe aceeași traiectorie și cu aceeași viteză pune în pericol 12 gospodării, situate pe strada Sublăloaia, în care locuiesc 36 de persoane (30 de adulți și 6 minori)”, precizează comunicatul ISU.

De asemenea, s-a hotărât continuarea monitorizării fenomenului, precum și expertizarea cauzei efectului de alunecare de teren din zonă de către un specialist autorizat, pentru dispunerea de măsuri în atenuarea efectelor de alunecare și punerea în siguranță a versantului.

Pentru monitorizarea situației din teren, precum și pentru evacuarea preventivă a populației, la fața locului s-au deplasat 15 pompieri salvatori cu cinci mijloace sub coordonarea inspectorului șef, precum și 14 jandarmi cu cinci mijloace.

COD PORTOCALIU de inundaţii pe mai multe râuri

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe râuri din 17 judeţe ale ţării, valabilă de luni de la ora 18.00 până marţi la ora 14.00.

Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru superior şi afluenţi (judeţul Bihor), Crişul Alb amonte Gurahonţ şi afluenţi (judeţele Hunedoara şi Arad), afluenţii Mureşului inferior (judeţele Hunedoara şi Arad), afluenţii Timişului superior şi mijlociu (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Bârzava – amonte Gătaia, Caraş (judeţul Caraş-Severin), Gilort superior şi afluenţii Jiului din judeţele Hunedoara şi Gorj, afluenţii Oltului din judeţele Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt, Vedea-bazin superior şi afluenţii mici din judeţele Argeş, Olt şi Teleorman, Prahova superioară, Teleajen (judeţul Prahova), afluenţii Buzăului din judeţul Buzău şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Potrivit INHGA, „fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în intervalul 13.06.2016 ora 21:00 – 14.06.2016 ora 09:00 în unele bazine hidrografice din zona de munte aferente judeţelor: Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Hunedoara şi Sibiu”.

Totodată, este în vigoare şi un cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi, Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi – judeţele Cluj şi Bihor, Crişul Negru, Crişul Alb – judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara, Mureş superior (judeţele Harghita şi Mureş) şi afluenţii săi din judeţele Harghita, Mureş, Cluj, Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad, Bega Veche, Bega – bazin superior şi afluenţi, Timiş – bazin superior şi afluenţi, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera – judeţele Caraş Severin şi Timiş, Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, Olt superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Dolj şi Olt, Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), Vedea şi afluenţii săi din judeţele Argeş, Olt şi Teleorman, Argeş superior şi afluenţii săi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov, Ialomiţa superioară, Prahova (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), Buzău – bazin superior şi afluenţi (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău), Râmnicu Sărat, Putna – bazin superior şi afluenţi (judeţele Buzău şi Vrancea), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău) şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'