Dr. Mark Ryan, expert în domeniul urgențelor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, spune că sunt lecţii de învăţat de la această naţiune scandinavă, care s-a bazat în mare măsură pe cetăţeni pentru a se auto-proteja de noul coronavirus. „Cred că există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control și că a lăsat boala să se răspândească. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr„, a spus expertul. Ryan a menționat că, în locul restricţiilor, țara a pus în aplicare o politică publică foarte puternică în ceea ce privește distanțarea socială, în jurul îngrijirii și protejării oamenilor din azile şi alte centre de îngrijire de lungă durată.
„Ceea ce a făcut Suedia în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii și capacitatea și voința acestora de a implementa auto-distanțarea socială și auto-reglementarea. În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația„, a mai subliniat Mark Ryan. De asemenea, el a arătat că ţara a intensificat testarea şi are o capacitate adecvată în spitale, pentru gestionarea focarelor. „Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Suedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare, blocaje„, a mai spus expertul OMS.
Ţară cu o populaţie de 10,3 milioane locuitori, Suedia înregistrase până joi după-amiază 20.300 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus și 2.462 de decese, cifre cu mult mai mari decât ale vecinilor scandinavi, care au impus restricţii severe. Spre exemplu, Danemarca a înregistrat 9.206 contaminări cu COVID-19 și 443 de morți în rândul celor 5,8 milioane de locuitori, iar Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri și 207 decese în rândul populației sale de 5,4 milioane de oameni. La rândul ei, Finlanda a anunţat 4.906 cazuri și 206 morți la o populație de 5,5 milioane.