Bellantoni a explicat că atât Georgescu, cât și Șoșoacă, prin declarațiile și acțiunile lor, au încălcat legea și au îndemnat populația să se răzvrătească împotriva unei decizii fundamentale a Curții Constituționale, o instituție esențială pentru funcționarea statului de drept.
„Ei se autovictimizează și induc lumea în eroare împingându-i la acțiuni de violență și de răzvrătire împotriva celei mai importante instituții ale statului de drept român: Curtea Constituțională”, a declarat Bellantoni pentru Fanatik.
Amalia Bellantoni subliniază că, în anumite circumstanțe, libertățile cetățenilor pot fi limitate dacă acest lucru afectează drepturile comunității.
„Cetățenii României trebuie să învețe ce înseamnă respectarea ordinii constituționale, implicit a statului de drept. Auzim foarte rar de Curtea Constituțională și de ale sale decizii, însă nu aș dori să cădem în extremism”, a afirmat aceasta, adăugând că libertatea de exprimare trebuie să fie folosită în limitele legii, fără a incita la nesupunere civilă.
În legătură cu decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Bellantoni consideră că aceasta este corectă, având în vedere că implicarea unui stat străin în procesul electoral poate afecta integritatea democrației.
„Având în vedere faptul că decizia Curții Constituționale este motivată juridic, la fel cum a fost și în cazul respingerii candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă, contestație depusă de mine, atunci și această decizie emisa de CCR este corectă”, a declarat Amalia Bellantoni.
De asemenea, Bellantoni a subliniat importanța valorilor democratice și constituționale, afirmând că președintele României trebuie să fie un garant al acestor valori.
„Președintele României reprezintă un garant al valorilor democratice și constituționale. Un candidat care nu aderă la aceste valori nu poate deține cea mai înaltă funcție în stat. Decizia Curții Constituționale de a o exclude pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale este, în opinia mea, una corectă și necesară”, a explicat aceasta.
Bellantoni a reamintit că orice candidat care aspiră la funcția de Președinte al României trebuie să promoveze integritatea sistemului democratic și să respecte valorile fundamentale ale statului.
„Lipsa atașamentului la valorile constituționale constituie un comportament care, în sine, este contrar Constituției. Este sancționat, în cazul partidelor politice, prin declararea acestora ca fiind neconstituționale de către Curtea Constituțională. Iar, în cazul persoanelor care candidează la cele mai importante demnități din stat, prin lipsa acestora de eligibilitate în cadrul alegerilor”, a adăugat Bellantoni.
Femeia de afaceri a criticat comportamentul Dianei Șoșoacă, despre care a spus că „calca în picioare” valorile constituționale ale României.
„Deci doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă nu poate avea calitatea de candidat la Președinția României!”, a încheiat Amalia Bellantoni.