AMÂNARE în procesul în care Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, e acuzat de corupţie

Tribunalul Harghita a amânat, marţi, procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, alături de alte 12 persoane, este acuzat de DNA de fapte de corupţie, motivul fiind legat de faptul că unul dintre inculpaţi, care şi-a recunoscut fapta, nu a fost prezent la termen, potrivit Agerpres.
Filip Stan
20 ian. 2015, 10:28
AMÂNARE în procesul în care Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, e acuzat de corupţie

Avocatul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Sergiu Bogdan, a declarat presei că inculpatul respectiv, Daniel Constantin Mandache, a fost prezent la audieri la DNA dar acum nu mai doreşte să se prezinte în faţa instanţei, invocând motive sociale.

‘Azi s-a amânat cauza (…) pe motiv că unul dintre inculpaţi, care este din Iaşi, nu s-a prezentat azi la termen şi a invocat motive sociale. Acest inculpat a fost prezent la audieri, la DNA, dar acum ar dori să nu mai vină. Instanţa, pe bună dreptate, pe noul cod de procedură, trebuie în mod obligatoriu să-l cheme şi să-l întrebe ce părere are în legătură cu aceste acuzaţii, în ce condiţii le recunoaşte, ce efecte produce şi aşa mai departe şi atunci instanţa a decis această chestiune, este un element important’, a explicat avocatul Sergiu Bogdan.

Întrebat dacă recunoaşterea faptei de către inculpatul respectiv îl afectează pe clientul său, Sergiu Bogdan a spus că, dimpotrivă, poziţia acestuia ar putea fi chiar favorabilă.

‘Din punctul nostru nu ne afectează, pentru că recunoaşterea se referă la chestiuni care nu au legătură neaparat cu domnul Borboly, motiv pentru care nu ne afectează această recunoaştere. În plus, sunt şi alte efecte pozitive din recunoaştere, respectiv domnul respectiv ar putea fi audiat ca şi martor, în continuare, sub prestare de jurământ. Ceea ce înseamnă, teoretic, dacă eşti inculpat poţi să spui ce doreşti tu, dar ca şi martor trebuie să spui adevărul. S-ar putea ca această poziţie a domnului Mandache să ne fie chiar favorabilă şi atunci să garanteze cu un alt risc de răspundere penală, dacă va declara lucruri neadevărate în legătură cu această cauză’, a precizat apărătorul lui Borboly Csaba.

Acesta a menţionat că la termenul de marţi a mai fost un motiv de amânare, respectiv o chestiune procedurală, legată de asigurator.

‘A mai fost un motiv de amânare, strict procedural, respectiv faptul că dacă greşelile de management eventuale, care sunt fapte din culpă nu sunt infracţiuni, ar trebui să fie acoperite de asigurator pentru culpa profesională. Şi acesta e un element important, trebuie întrebat asiguratorul dacă doreşte să participe, în ce condiţii şi aşa mai departe’, a mai spus avocatul Sergiu Bogdan.

La termenul de marţi al procesului a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care nu a făcut declaraţii, acesta fiind însoţit de soţia sa, de profesie avocat. De asemenea, în sala de judecată au fost şi ceilalţi inculpaţi, alături de apărători. Excepţie a făcut Daniel Cristian Mandache, din Iaşi, care şi-a recunoscut faptele şi care la termenul stabilit pentru 3 Martie, va ajunge la proces în baza unui mandat de aducere.

Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – câte 3 acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – 3 acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. În dosarul lui Borboly Csaba mai sunt judecaţi alţi 12 inculpaţi.

Potrivit DNA, prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor celor 13 inculpaţi desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Virgil Popescu: Nu Există Risc de Blackout în România
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'