Avocatul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Sergiu Bogdan, a declarat presei că inculpatul respectiv, Daniel Constantin Mandache, a fost prezent la audieri la DNA dar acum nu mai doreşte să se prezinte în faţa instanţei, invocând motive sociale.
‘Azi s-a amânat cauza (…) pe motiv că unul dintre inculpaţi, care este din Iaşi, nu s-a prezentat azi la termen şi a invocat motive sociale. Acest inculpat a fost prezent la audieri, la DNA, dar acum ar dori să nu mai vină. Instanţa, pe bună dreptate, pe noul cod de procedură, trebuie în mod obligatoriu să-l cheme şi să-l întrebe ce părere are în legătură cu aceste acuzaţii, în ce condiţii le recunoaşte, ce efecte produce şi aşa mai departe şi atunci instanţa a decis această chestiune, este un element important’, a explicat avocatul Sergiu Bogdan.
Întrebat dacă recunoaşterea faptei de către inculpatul respectiv îl afectează pe clientul său, Sergiu Bogdan a spus că, dimpotrivă, poziţia acestuia ar putea fi chiar favorabilă.
‘Din punctul nostru nu ne afectează, pentru că recunoaşterea se referă la chestiuni care nu au legătură neaparat cu domnul Borboly, motiv pentru care nu ne afectează această recunoaştere. În plus, sunt şi alte efecte pozitive din recunoaştere, respectiv domnul respectiv ar putea fi audiat ca şi martor, în continuare, sub prestare de jurământ. Ceea ce înseamnă, teoretic, dacă eşti inculpat poţi să spui ce doreşti tu, dar ca şi martor trebuie să spui adevărul. S-ar putea ca această poziţie a domnului Mandache să ne fie chiar favorabilă şi atunci să garanteze cu un alt risc de răspundere penală, dacă va declara lucruri neadevărate în legătură cu această cauză’, a precizat apărătorul lui Borboly Csaba.
Acesta a menţionat că la termenul de marţi a mai fost un motiv de amânare, respectiv o chestiune procedurală, legată de asigurator.
‘A mai fost un motiv de amânare, strict procedural, respectiv faptul că dacă greşelile de management eventuale, care sunt fapte din culpă nu sunt infracţiuni, ar trebui să fie acoperite de asigurator pentru culpa profesională. Şi acesta e un element important, trebuie întrebat asiguratorul dacă doreşte să participe, în ce condiţii şi aşa mai departe’, a mai spus avocatul Sergiu Bogdan.
La termenul de marţi al procesului a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care nu a făcut declaraţii, acesta fiind însoţit de soţia sa, de profesie avocat. De asemenea, în sala de judecată au fost şi ceilalţi inculpaţi, alături de apărători. Excepţie a făcut Daniel Cristian Mandache, din Iaşi, care şi-a recunoscut faptele şi care la termenul stabilit pentru 3 Martie, va ajunge la proces în baza unui mandat de aducere.
Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – câte 3 acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – 3 acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. În dosarul lui Borboly Csaba mai sunt judecaţi alţi 12 inculpaţi.
Potrivit DNA, prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor celor 13 inculpaţi desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici.