Potrivit Ordoanței 37/2020, intrată în vigoare la 30 martie, suspendarea ratelor poate fi solicitată o singură dată, iar perioada de amânare poate fi de la o lună până la 9 luni, respectiv până la data de 31 decembrie 2020, precizează Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). De asemenea, „debitorul trebuie să nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020 inclusiv”, sau să fi efectuat plata restanțelor până la data solicitării suspendării”.
Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că măsura de amânare a ratelor a fost salutară.
„În acest moment, sunt circa 1,4 milioane de credite de consum și 400.000 de credite ipotecare. Numărul celor care au apelat la aplicarea prevederilor din Ordonanța de amânare a ratelor nu e foarte mare. Conform datelor BNR, până la sfârșitul lunii aprilie au fost aprobate în total aproximativ 100.000 de cereri – consum plus ipotecare. Pe lângă acestea, alte 175.000 de împrumuturi au beneficiat de reevaluări și păsuiri, pe baza unor protocoale proprii ale băncilor”, a spus Adrian Vasilescu, potrivit Jurnalul.
– amânarea executărilor silite și a popririlor de conturi la datornicii către bugetul de stat;
– amânarea plății utilităților și a chiriilor pentru sediile administrative ale firmelor care și-au suspendat total sau parțial activitatea;
– plata din fonduri publice a 75% din cheltuielile cu șomajul tehnic
– amânarea controalelor fiscale;
– facturarea cu prețuri fără acciză la alcoolul etilic folosit ca dezinfectant.
În cele două luni, creditele neperformante au înregistrat o scădere, declinul fiind semnificativ. La rândul lor, dobânzile au coborât.