Amânarea alarmei de dimineață vine cu mai multe pericole pentru sănătate. Cu toate că este un obicei practicat de foarte multe persoane, este mai riscant decât am crede. Trezitul de dimineață nu este ușor pentru nimeni, iar uneori, alarmele ne pot încurca mai mult, în special în cazurile în care nu ne trezim de la prima setare, susțin medicii specialiști.
Dacă ne obișnuim să amânăm alarma pentru a mai dormi timp de câteva minute în plus, este posibil să apară efecte negative. Specialiștii avertizează că creierul și somnul pe termen lung nu vor mai fi la fel. Amânarea alarmei dimineața poate duce la fragmentarea somnului și la o calitate redusă a acestuia. Când somnul este întrerupt pentru a mai dormi 10 sau 15 minute, creierul nu are suficient timp să intre în ciclul de somn profund, ceea ce poate face ca trezirea ulterioară să fie mai grea și să ne simțim mai obosiți.
Amânarea alarmei poate avea efecte negative asupra sănătății mentale. Stresul și senzația de a fi în întârziere pot duce la anxietate și la sentimente de copleșire. Mai mult, pot apărea sentimente de vinovăție pentru că obiectivele nu sunt îndeplinite dimineața.
De asemenea, amânarea alarmei poate infuența și obiceiurile alimentare. Trezitul târziu duce la lipsa micului dejun și la consumarea alimentelor nesănătoase.
Pentru a evita obișnuința de a amâna alarma, este nevoie să stabiliți o rutină de somn regulată, stabilirea unei singure alarme, planificarea activităților de dimineață în avans, luarea micului dejun în liniște, crearea unui rutini care să includă momente relaxante.