Din scrisoarea transmisă de Eugen Tedorovici, în octombrie 2019, după o discuţie cu reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale, reiese că România a luat în calcul reducerea investiţiilor în 2020 în aşa fel încât să poată creşte pensiile cu 40 la sută din septembrie 2020, notează Digi24.
Cu toate acestea, ministrul Finanţelor trimitea Guvernului Dăncilă că „în anul 2021 este puțin probabil să se respecte limita de 3% din PIB corelat cu calendarul privind creșterea pensiilor”.
În finalul notei, Eugen Teodorovici a adresat Guvernului rugămintea „de a dispune demersurile necesare astfel încât prin orice inițiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli publice suplimentare”, precum și „reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii privind sistemul public de pensii”.
De la sfârşitul anului 2019, Florin Cîţu preciza că deţine un document al fostului ministru al Finanţelor din care se recomanda ca pensiile să nu crească cu 40 la sută.
În data de 25 iunie, Florin Cîțu a publicat pe Facebook o poză cu prima pagină a documentului şi a înșirat o serie de lucruri pe care le-ar conține. Detaliile menţionate de Cîţu nu se află, însă, în document, notează Hotnews.
„Anul trecut în octombrie, în numele PSD, fostul ministru de finanțe a prezentat un document în ședință de guvern prin care propunea, nici mai mult nici mai puțin, vânzarea la reducere a României.
În documentul respectiv se propunea cel mai mare împrumut din istorie pentru a acoperi gaura din buget generată de creșterea pensiilor.
Vă atrag atenția asupra a două lucruri:
1. Au știut în permanenta că nu bani să plătească creșterea cu 40% a pensiilor.
2. Au știut că nu au bani pentru plata salariilor în sectorul bugetar.
Atenție!
Iată ce prevedea planul negociat de PSD și aprobat de guvern:
– reducerea cu 30% a personalului bugetar
– reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor și cheltuielilor județene
– privatazirea CEC și EXIM BANK, cele doua bănci de stat
– privatizarea companiilor din sectorul energetic
– privatizarea parțială a sistemului sanitar
– reducerea arieratelor companiilor de stat
– aplicarea OUG 109 pentru toate copaniile de stat și regiile autonome
– Înghețarea salariilor în sectorul bugetar pentru 2 ani de zile.
ȘI
Atenție mare,
Prorogarea creșterii punctului de pensie din septembrie 2020 până în septembrie 2021″, scria Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.