„Sunt anumite sectoare în economie care au nevoie în continuare de susţinere. Este clar că este o măsură pe care nu putem să o extindem mai mult de jumătate anului viitor. Depinde foarte mult de ce decizie ia EBA – asociaţia bancară europeană”, a declarat Florin Cîţu, la Timişoara.
Ministrul Finanţelor a explicat că a luat în calcul inclusiv varianta unui refuz din partea sistemului bancar.
„Rămânem în continuare. Chiar şi în cazul în care nu se permite, vom face ce am făcut pentru credite ipotecare. Statul va interveni şi va susţine pe termen scurt aceste efort. Statul recuperează, după sistemul actual, după cinci ani de zile”, a explicat ministrul de Finanţe.
De asemenea, Florin Cîţu a precizat că 321.000 de clienţi ai băncilor, atât persoane fizice, cât şi juridice, au apelat la măsura amânării plăţii ratelor nouă luni.
Ministrul Finanţelor a mai declarat că va propune reeşalonarea datoriilor acumulate de mediul de afaceri.
„După discuţiile cu mediul de afaceri, data limită pentru reeşalonarea datoriei acumulate de la începutul stării de urgenţă şi până în 25 octombrie, era 15 decembrie. Voi propune în şedinţa de guvern, prelungirea până la 15 ianuarie. Mediul de afaceri spune că are nevoie de mai mult timp şi vom cere prelungirea datei limită”, a mai declarat ministrul.
Mai mult, Florin Cîţu a subliniat că programul de guvernare al PNL este bazat pe dezvoltare şi investiţii.
„Programul nostru de guvernare e pe dezvoltare, investiţii, nu pe creştere de taxe. Bugetul de anul viitor o sa fie construit ţinând cont de planul național de dezvoltare și reconstrucţie.
Deja anul acesta primim cele 3 miliarde de euro bani de la Comisia Europeană cu dobândă zero, care vor fi folosiţi pentru a deconta măsurile active. Viziunea noastră este strâns legată de fonduri europene. Pentru prima oară, bugetul pentru investiţii a fost construit pe două surse: fonduri europene și fonduri de stat.
Factura electronică, măsura prin care Guvernul vrea să
Ministrul a precizat că vor fi eliminate unele taxe şi că se va introduce factura electronică.
„Este foarte important. Nu introducem taxe, nu le creştem pe cele care le avem, din contră, eliminăm taxe. Bugetul, pe partea de venituri, estimăm că vom avea în primă lectură sau vom aproba şi ordonanţa care va fundamenta introducerea facturii electronice din România care va elimina evaziunea.
Italia este ţara care a avut succes. Celelalte sisteme nu neapărat aduc bani la buget, dar fac mai simplă relaţia ANAF cu contribuabilul. Vrem să reducem cozile şi să introducem plata cu clickul. Pentru anul viitor sunt 3 obiective mari la constructia bugetului: sănătatea, investiţiile şi independenţa financiară a României”, a mai declarat Florin Cîţu.
„Şomajul tehnic este prelungit. Kurzarbeit este o măsură care va rămâne şi după pandemie. Şomajul tehnic va rămâne pentru sectoarele care sunt închise prin decizia Guvernului. Să vedem dacă plata a 41,5 la sută va rămâne”, a declarat ministrul Finanţelor.
Încă din luna octombrie, premierul Ludovic Orban spunea că Guvernul ia în calcul ca românii afectaţi de criza COVID-19 să poată beneficia de amânarea ratelor şi după 1 ianuarie 2021. Şeful Executivului a precizat că sunt deja discuţii cu reprezentanţii din sistemul bancar, dar şi cu specialiştii Băncii Naţionale în acest sens.
„Am avut discuţii pe această temă. Poate fi o înţelegere sau un act normativ care să permită ca după data de 1 ianuarie să nu fie obligaţi cei care au beneficiat de măsura amânării ratelor să fie obligaţi să plătească toate ratele”, a afirmat Ludovic Orban, la Piteşti.
Citeşte şi: Cu cât vor creşte pensiile în 2021. Florin Cîţu a făcut anunţul. „Estimarea este de 8,1 la sută”