Amânarea ratelor la bănci, un cadou otravit de la Guvern. In cele 9 luni în care se amână plăţile ratelor se acumulează dobânda la dobanda, plus comisioane, plus rata efectiva.
De pildă, pentru o rata de 1.800 lei amânată noua luni de zile se ajunge să se plătească la final aproximativ 20.000 lei.
Specialiştii în economie, dar chiar și ministrul Finanțelor avertizează românii că nu e o măsură convenabilă și „cel mai bine ar fi sa îți plăteşti ratele”. Ministrul a subliniat că oamenii se vor putea duce la bancă cu o declaraţie pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile în ultimele 3 luni cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, pentru a beneficia de această facilitate, dar a reiterat că cei care pot să îşi plătească ratele să o facă şi să încerce să treacă la o dobândă fixă.
Analistul financiar Irina Chitu mai da un exemplu de cum va creste rata. Pe perioada de suspendare continuă să se calculeze dobânda. Acum depinde foarte mult unde este creditul. Dacă este vorba despre un credit luat recent, atunci dobânzile sunt consistente.
La un credit de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, să zicem că după 5 ani beneficiatul vrea sa-l suspende timp de 9 luni, se adună 14.000 de lei dobânzi. Acei 14.000 de lei se adună la soldul rămas după cele 9 luni de suspendare și se aplică din nou o dobândă. E ca și cum ai fi luat un împrumut de 14.000 de lei în plus față de ceea ce ai acum.
Dacă între timp mai crește și ROBOR cu vreo 2 puncte procentuale, rata îți crește cu 22%. Adică vei plăti cu vreo 400 de lei în plus rata acelui credit.
Citeşte şi: Cum se calculează ratele după amânare şi cine poate beneficia de măsură