Telenovelă la spitalul SOCOLA: Cum a distrus DNA o poveste cu amante şi concursuri trucate

Miercuri seară, in jurul orei 22:00 managerul Institutului de Psihiatrie Socola a fost lasat in libertate de judecatorii de la Tribunalul Iasi. Magistratii au considerat ca nu sunt suficiente probe pentru arestarea preventiva a acestuia si sa poate fi cercetat in libertate. Pe de alta parte, Iulian Sebastian Popa, fostul sef al Serviciului de Achizitii din cadrul aceleiasi unitati spitalicesti, a primit mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile. Procurorii au cerut mandate de arestare pentru ambele persoane mentionate.
Ionela Marcu
02 apr. 2015, 09:42
Telenovelă la spitalul SOCOLA: Cum a distrus DNA o poveste cu amante şi concursuri trucate

Acuzatiile aduse lui Lucian Burlea, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, sunt de abuz in serviciu si fals intelectual, scrie bzi.ro. Sebastian Popa a fost acuzat de: abuz in serviciu, trafic de influenta, fals intelectual, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. In acelasi dosar au mai fost puse sub acuzare alte doua angajate ale spitalului: Adriana Medvichi, jurista unitatii, si Gabriela Manuela Enescu. Cele doua au fost membre intr-o comisie care a dispus angajarea unui barbat care nu s-a prezentat niciodata la concurs. Aceasta comisie a fost prezidata de Lucian Burlea, iar Sebastian Popa s-a ocupat in mod direct de organizarea examenului de angajare.

Citeşte şi Managerul Spitalului Socola, pus sub control judiciar

De unde pleaca toata povestea? Denuntul sotului gelos

Toata povestea pleaca de la relatia amoroasa pe care Sebastian Popa o avea cu Alina Gabriela Deaconita, o fosta subalterna de la Serviciul de Achizitii Publice. Sotul femeii era plecat la munca in strainatate, in Marea Britanie, dar isi dorea sa se intoarca in tara pentru a fi alaturi de sotie. Astfel, sotia a considerat ca se poate folosi de relatia mai mult decat prieteneasca pe care o are cu seful sau direct, adica cu Sebastian Popa, si i-a propus acestuia sa faca o afacere trasnet: sa-si angajeze sotul in urma unui concurs fara ca acesta sa fie prezent la examene. Suma pusa in joc a fost de 8.000 lei. Desi potrivit informatiilor aparute in urma cu doua zile, atunci cand au fost efectuate retinerile, se discuta de mai multe concursuri trucate, de fapt este vorba doar de unul singur. Partea si mai ciudata este ca a fost facuta aceasta golanie pentru un simplu post de referent.

„În perioada 29 – 30 aprilie 2014, inculpatul Burlea Stefan-Lucian împreuna cu inculpatii Popa Iulian Sebastian si Medvichi Adriana, în calitate de presedinte, respectiv membri ai comisiei, si-au îndeplinit în mod defectuos atributiile de serviciu privind organizarea si desfasurarea unui concurs în vederea ocuparii unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Prin aceasta s-a produs o vatamare a intereselor legitime ale unitatii medicale, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru persoana admisa, care nici macar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocuparii postului, fiind plecata în strainatate”, au declarat ieri procurorii de la DNA Iasi. „În continuare, comisia de examinare a semnat un proces-verbal si mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul ca persoana înscrisa la concurs a fost declarata „admis”, inclusiv la proba interviului care s-a sustinut în fata membrilor comisiei de examinare. Ulterior, inculpatul Burlea Stefan-Lucian a semnat contractul individual de munca, încheiat între unitatea spitaliceasca si persoana câstigatoare a concursului”, au completat oamenii legii.

Citeşte şi Managerul Institutului de Psihiatrie Socola, reţinut de DNA

Dosarul este in lucru de un an de zile la Parchet

Dupa ce a fost angajat, in momentul in care a venit in tara, Daniel Deaconita a aflat ca sotia sa traia o poveste de dragoste paralela cu seful sau de la locul de munca. Astfel, de suparare, barbatul a mers direct la DNA si a povestit totul. Primele perchezitii au fost efectuate de procurorii de la DNA in primavara anului trecut, insa nimeni nu a stiut ca se cauta astfel de documente, care privesc angajarea lui Deaconita. De atunci si pana in prezent nu s-a mai intamplat nimic in dosar.

„Permiteti-mi sa am niste dubii cu privire la existenta pericolului social in ceea ce-l priveste pe Sebastian Popa. Povestea asta este veche de un an de zile. Au mai fost efectuate perchezitii cu aceeasi tema in urma cu aproape un an de zile. Scandalul de acolo era cunoscut de toata lumea. Nu se impunea sub nicio forma emiterea unui mandat de arestare preventiva”, a precizat avocatul Ciprian Mitoseriu, aparatorul lui Sebastian Popa.

Seful de la achizitii i-a dat spaga inapoi amantei sale

Dupa ce au fost efectuate perchezitiile de anul trecut, Popa i-ar fi dat banii inapoi amantei sale. Era vorba de cei 8.000 lei care erau luati de el pentru a fi date unei alte persoane cu influenta din comisie. „Dupa sesizarea organelor judiciare si dupa efectuarea unor activitati procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma respectiva de bani. În acelasi context, inculpata Deaconita Alina-Gabriela a întocmit si depus în fals cererea de participare la concurs a sotului sau, plecat în strainatate. Totodata, inculpata a întocmit în fals si lucrarea de concurs a sotului sau, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian care a depus documentul respectiv în cadrul probei scrise”, au explicat procurorii de la DNA.

„În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de munca a persoanei câstigatoare a concursului, inculpatul Burlea Stefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatata, suspendarea contractului de munca pe o perioada de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014, obtinându-se astfel un folos necuvenit pentru persoana respectiva, constând în durata angajarii ce constituie vechime în munca si, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masa cuvenite, ca urmare a faptului ca acesta a ramas în continuare angajat al unitatii spitalicesti”, mai arata acestia.

Declaratiile il scot nevinovat pe Lucian Burlea

Procurorii sustin ca aceasta cerere de acordare a concediului fara plata a fost intocmita de Alina Deaconita in numele sotului sau. Ideea a fost a lui Sebastian Popa pentru ca si-a dat seama ca ar putea fi prinsi cu totii din cauza concursului trucat. „În acelasi sens, inculpatul Popa Iulian Sebastian a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situatia nereala ca persoana respectiva fusese trimisa, în interes de serviciu, la o sectie externa a spitalului. În luna septembrie 2014, în conditiile în care era cunoscut faptul ca se declansase o ancheta penala legata de organizarea acestui concurs si pentru a nu crea suspiciuni fata de îndeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, inculpatul Burlea Stefan-Lucian a dispus cercetarea disciplinara a angajatului sau, sotul inculpatei Deaconita Alina-Gabriela, pe motiv ca acesta din urma nu s-a prezentat niciodata la serviciu, activitate urmata, ulterior, de desfacerea contractului de munca”, au mai precizat anchetatorii. La audierile care au avut loc la DNA, dar si in sala de judecata, Sebastian Popa a luat toate faptele asupra lui. A sustinut ca Lucian Burlea este totul nevinovat si ca acesta a semnat ca primarul documentele. Popa a sustinut ca se afla in relatii de dusmanie cu managerul si ca in legatura cu aceasta angajare din urma nu are nici cea mai mica implicare. Trebuie mentionat ca Sebastian Popa i-a fost cumnat lui Lucian Burlea si a mai fost angajat pe postul de jurist si in momentul in care acesta a fost seful Spitalului CFR. Supravegherea acestui dosar a fost realizata de Serviciul Roman de Informatii (SRI).

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Care sunt, de fapt, diferențele între diabetul de tip 1 și cel de tip 2. Când trebuie să mergi la medic
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
„Profeția” fostul președinte Gerald Ford despre prima femeie în fruntea Americii
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4 zile libere în august 2024
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Noi imagini și mărturii despre prăbușirea dronelor rusești lângă Plauru
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!