Pantalonii strâmţi, cu talie joasă
Seria articolelor de îmbrăcăminte potenţial dăunătoare sănătăţii noastre începe cu pantalonii strâmţi, cu talie joasă, care au făcut vogă în anii recenţi. Fie că sunt purtaţi de femei, fie de către bărbaţi şi fie că se numesc „pegs,” „drainpipes,” „stovepipes” (burlan), „cigarette pants”(„ţigaretă”) … au un efect dăunător asupra corpului.
Specialiştii i-au poreclit „pitonii ucigaşi ai nervilor motori ai piciorului”, scrie cracked.com. Explicaţia lor este simplă: pantalonii strâmţi, cu talie joasă de tipul blugilor, mulaţi comprimă nervii cutanaţi din partea laterală a femurului, provocând amorţeală şi dureri, mai ales dacă sunt purtaţi zi de zi sau frecvent. În acest caz, durerile şi presiunea constantă exercitată de pantaloni asupra acestor nervi se cronicizează şi devin durerei acerbe, însoţite, în cazuri grave, de arsuri.
Citeşte şi Românii sunt printre cei mai prost îmbrăcaţi europeni
Astfel se ajunge la meralgie parestetică, o boală neurologică gravă, care se manifestă, între altele, cu dureri insuportabile şi cu hipersensibilitate la căldură şi, în unele cazuri, cu atrofierea ţesutului muscular. Din fericire, în cele mai multe cazuri, aceste simptome pot dispărea după ce se renunţă la purtarea acestui tip de pantalon.
Sutienul
Un accesoriu al lenjeriei de corp de care femeile aproape că nu se pot lipsi. Unele dintre ele nu se despart de el nici noaptea. A devenit aproape „a doua natură” a femeii. Ce-i drept, îmbunătăţesc aspectul bustului în mod miraculos.
Dar oricât de bine şi de inteligent ar fi creat un asemenea accesoriu, are şi părţile lui negative. Astfel, cercetătorii au descoperit că sutienul influenţează calitatea somnului şi poate provoca dezechilibre hormonale. Numită şi „hormonul somnului”, melatonina are un rol crucial în ritmul somn-veghe, în controlul cicluluimenstrual şi nu în ultimul rând în buna funcţionare a sistemului imunitar.
Citeşte şi Cealaltă faţă a românilor. 20 de milioane de euro cheltuiţi anual pe haine şi genţi de lux
Cravata
Faimosul accesoriu vestimentar masculin, care le inspiră din când în când şi pe femei, poate fi, pe cât de şic şi elegant, pe atât de nesănătos. Depinde cum şi cât este purtat: o cravată strânsă bine în nod, în jurul gâtului, purtată aproximativ 8 ore pe zi sau chiar mai multe, poate provoca o boală gravă de ochi, glaucomul, ce duce şi la orbire.
Un studiu publicat în 2003, în British Journal of Ophthalmology, a avut ca subiecţi 40 de bărbaţi, jumătate dintre ei complet sănătoşi, iar cealaltă jumătate, bolnavi de glaucom. Tuturor bărbaţilor li s-a pus la gât o caravată legată ferm cu care au stat aşa trei minute. După aceea, li s-a măsurat tensiunea oculară şi s-a constatat că 60% dintre bărbaţii bolnavi de glaucom şi 70% dintre cei sănătoşi au fost găsiţi cu valori crescute ale presiunii oculare. În afară de glaucom, cravata strânsă mult în jurul gâtului mai poate afecta grav şi retina.
Vezi şi Cum să te îmbraci în funcţie de formele tale
Bijuteriile şi poşetele
Aceste produse le vizează în special pe femei, dar şi pe fetiţe. Este vorba despre bijuteriile care nu sunt confecţionate din metale preţioase, ci din tot soiul de materiale metalice ieftine, ce conţin substanţe extrem de toxice, în special cadmiu. Toxicitatea cadmiului este asociată cu apariţia unor boli de rinichi, oase, ficat şi, cel mai rău, cu apariţia cancerului.
Atenţie şi la poşetele şi genţile de mână confecţionate din materiale sintetice! Acestea pot conţine mult plumb, provenit din procesul de fabricaţie a acestor accesorii.