Ambasada Chinei la Bucureşti condamnă vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan şi denunţă „duplicitatea SUA”

Există o singură Chină în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul legitim care reprezintă întreaga Chină, transmite ferm purtătorul de cuvânt al Chinei la București, în cadrul unui interviu publicat pe site-ul ambasadei.
Filip Stan
04 aug. 2022, 13:35
Ambasada Chinei la Bucureşti condamnă vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan şi denunţă

„Suntem dispuși să depunem eforturi comune cu România pentru a contribui la o dezvoltare mai substanțială a Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre cele două țări pe baza principiului unei singure Chine”, mai transmite purtătorul de cuvânt.

„Fără a ține cont de opoziția puternică și de reprezentările solemne ale Chinei, Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwan, astfel încălcând grav principiul unei singure Chinei și cele trei comunicate comune China-SUA, subminând grav fundamentul politic al relațiilor China-SUA, încalcând grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și subminând grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan.

Există o singură Chină în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim care reprezintă întreaga Chină. Acesta este conținutul de bază al principiului unei singure Chine, care a devenit consensul comunității internaționale și norma de bază a relațiilor internaționale, care a fost recunoscut în mod clar de Rezoluția 2758 a Adunării Generale a ONU în 1971. 181 de țări din lume au stabilit relații diplomatice cu China pe baza principiului unei singure Chine.

Principiul unei singure Chine este premisa și fundamentul pentru stabilirea și dezvoltarea relațiilor diplomatice dintre China și Statele Unite. Fiind parte integrantă a Guvernului Federal SUA, Congresul SUA este în mod inerent obligat să respecte cu strictețe politica de o singură Chină a guvernului SUA și să se abțină de la orice schimburi oficiale cu regiunea Taiwan din China. Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA iar vizita și activitățile ei în Taiwan sub orice formă și din orice motiv, în orice moment în timpul mandatului său, reprezintă încălcări grave ale politicii de o singură Chină promisă de guvernul SUA, provocări politice majore în escaladarea schimburilor oficiale și a relațiilor de fond dintre SUA și Taiwan, precum și connivență și sprijin pentru forțele separatiste care susțin „independența Taiwanului”.

Citeşte şi: Armata chineză a început exerciţii militare cu muniţie reală în mai multe zone din jurul insulei Taiwan

Duplicitatea SUA cu privire la problema Taiwanului și cauzarea de probleme în strâmtoarea Taiwan nu va face decât să ruineze și mai mult credibilitatea națională a SUA. Apărarea hotărâtă a suveranității naționale și a integrității teritoriale este voința fermă a celor peste 1,4 miliarde de chinezi, iar realizarea reunificării complete a patriei este aspirația comună și datoria sacră a tuturor chinezilor. China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială, iar SUA și forțele separatiste care susțin „independența Taiwanului” vor fi singurele responsabile pentru toate consecințele.

Îndemnăm partea SUA să înceteze să mai joace „cartea Taiwan” și să folosească Taiwanul pentru a controla China, să înceteze să se amestece în afacerile Taiwanului și să se amestece în afacerile interne ale Chinei, să înceteze să sprijine forțele separatiste care susține „independența Taiwanului” sub orice formă, să înceteze să distorsioneze și să scoată din context principiul unei singure Chine, trebuie să ia măsuri credibile pentru a respecta cu strictețe principiul unei singure Chine și prevederile celor trei comunicate comune China-SUA cu acțiuni practice, să implementeze efectiv angajamentele celor „Patru Nu” luate de liderii SUA (adică nu caută un „nou Război Rece”; nu caută să schimbe sistemul Chinei; revitalizarea alianțelor sale nu este împotriva Chinei; nu sprijină „independența Taiwanului”; nu caută conflictul cu China) și să nu meargă din ce în ce mai departe pe această cale greșită și periculoasă.

China și România au parte de o prietenie tradițională. Suntem dispuși să depunem eforturi comune cu România pentru a contribui la o dezvoltare mai substanțială a Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre cele două țări pe baza principiului unei singure Chine”, a precizat purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei de la București.

Citeşte şi: Zelenski cere ajutorul preşedintelui Chinei pentru a pune capăt războiului cu Rusia: „Poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Drumul spectaculos din România care a fost reabilitat recent. Trece prin inima munților
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Risc pentru sănătate. Cum bolul de apă al câinelui poate fi periculos
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Cel puţin şase persoane ucise într-un raid aerian asupra unei clădiri rezidenţiale din sudul Libanului
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...