Beijingul se opune vizitelor unor reprezentanţi ai statului român în Taiwan, zonă nerecunoscută de România, şi îşi exprimă speranţa că deputaţii care au fost recent la Taipei îşi vor da seama „în profunzime” de sensibilitatea chestiunii, evitând repetarea întâmplărilor care ar dăuna relaţiilor bilaterale, a declarat ataşatul de presă al Ambasadei Chinei în România, Zhang Zheng, citat de Agerpres.
„De curând, patru deputaţi români au efectuat o vizită în Taiwan, iar asta nu numai că nu e ceea ce doreşte să vadă partea chineză, însă China se şi opune acestui lucru. Şi societatea română consideră că aceasta este împotriva trendului ascendent al relaţiilor chino-române”, a afirmat Zhang Zheng.
El a arătat că, în cei 64 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între China şi România, „toate guvernele române, Parlamentul român şi partidele politice respectă consecvent principiul unei singure Chine, iar autorităţile şi popoarele celor două ţări se tratează cu sinceritate”. Potrivit lui Zhang Zheng, acest lucru „este demn de lăudat în relaţiile dintre China şi alte state din lume”.
Acesta a caracterizat relaţiile chino-române ca fiind „de prietenie”, reprezentând „rezultatul eforturilor şi preocupărilor mai multor generaţii din cele două ţăr”‘, de aceea ele „trebuie preţuite în mod deosebit”.
„După ce s-a întâmplat acest incident, Camera Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Externe şi Partidul Social Democrat etc din România au luat măsuri şi au dat publicităţii declaraţii, reafirmând că România continuă să aplice politica privind o singură Chină, fapt pe care îl apreciem. În lume există o singură Chină, iar poziţia noastră faţă de chestiunile legate de regiunea Taiwan este consecventă şi clară”, a adăugat Zhang Zheng.
CITEŞTE ŞI: Canacheu: Vizita în Taiwan a fost de documentare, şi nu oficială
El i-a îndemnat pe deputaţii care au fost recent la Taipei „să trateze cu mare precauţie contactele cu Taiwanul”.
„Sperăm ca persoanele implicate să respecte întocmai preocupările esenţiale ale părţii chineze, să-şi dea seama în profunzime de complexitatea şi sensibilitatea chestiunii Taiwanului şi să trateze cu mare precauţie contactele cu Taiwanul, evitând repetarea întâmplărilor care ar dăuna relaţiilor dintre China şi România”, a spus Zhang Zheng.
Ministerul Afacerilor Externe a afirmat joi că dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, în zone nerecunoscute de România, precum Taiwan, şi a anunţat că şeful diplomaţiei a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei. Cel care a rămas fără paşaport de serviciu a fost Remus Cernea.
Camera Deputaţilor a precizat că deplasarea efectuată de grupul de parlamentari români în Taiwan nu a fost una oficială şi nu a fost aprobată de conducerea forului legislativ.