Il Gazzettino relata, în 24 august, că un medic chirurg cardiolog din Padova a refuzat să primească un pacient român care necesita un transplant de inimă, recomandând transferul acestuia în România, o decizie catalogată de către directorul medical al spitalului drept „pripită”. Însă, în opinia directorului medical al spitalului, doctorul Giampietro Rupolo, „s-a dat curs cu deplină corectitudine tuturor protocoalelor medicale”, potrivit cotidianului regional.
În ediţia on-line, Il Gazzettino cita totodată indicaţii pentru cazuri de acest tip din partea Nord Italia Transplant, potrivit căreia, „având în vedere penuria de organe în vederea efectuări de transplanturi, atunci când un bolnav nu se află pe listele naţionale italiene poate fi transportat în ţara de provenienţă”. Site-ul adăuga că s-a decis inclusiv contactarea Prefecturii, în vederea verificării posibilităţii transferului bolnavului respectiv într-unul dintre cele două centre de specialitate din România.
„Ambasada Italiei la Bucureşti a urmărit cu atenţie episodul presupusei discriminări faţă de un marinar de cetăţenie română, care a avut loc în august, luna trecută, în Regiunea Veneto. Referitor la acest lucru, dorim să-i asigurăm pe cetăţenii români că au fost demarate toate procedurile de control de către Autorităţile sanitare competente care au certificat faptul că formalităţile prevăzute în materie de transplant cardiac au fost urmate într-un mod ireproşabil. De fapt, spitalul implicat nu a considerat că pacientul este potrivit în momentul respectiv pentru transplant, declarându-se, totuşi, disponibil pentru a-l interna, a reevalua opţiunea transplantului şi pentru a lua în consideraţie şi un eventual transfer la un centru specializat din România”, se arată într-un comunicat de joi al Ambasadei Italiei în România.
Sursa citată mai precizează: „Se poate, aşadar, afirma că pacientul a primit un tratament optim fără nicio discriminare, confirmând eficienţa Serviciului Sanitar italian. O demonstrează şi faptul că transplantul a fost dus la bun sfârşit şi că starea pacientului este bună. În acelaşi timp, se desfăşoară şi un audit la Centrul Naţional de Transplanturi pentru o verificare ulterioară a celor întâmplate”.
„Ministerul Afacerilor Externe a transmis instrucţiuni Ambasadei sale la Roma şi Consulatului General de la Trieste să solicite autorităţilor italiene o investigaţie în acest caz”, sepreciza într-un comunicat MAE, remis la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.
De asemenea, MAE sublinia că pacientul român lucra în Italia în condiţii legale, toate costurile medicale fiind acoperite de compania angajatoare, adăugând că îşi exprimă indignarea cu privirea la atitudinea medicilor de la spitalul din Padova, care au refuzat transplantul.
Consulatul General al României la Trieste a luat legătură cu spitalul din Udine pentru a se interesa în legătură cu starea de sănătate a pacientului român. Potrivit MAE, românul se află în momentul de faţă la secţia de reanimare în urma operaţiei pe cord deschis, iar Consulatul de la Trieste va urmări evoluţia stării sale de sănătate.
MAE precizează şi că până în acest moment pacientul nu a solicitat asistenţă consulară, situaţia fiind rezolvată cu promptitudine de către medicii italieni.
Potrivit informării MAE, pacientul român a fost salvat de insistenţa medicilor de la Spitalul Dell’ Angelo din Mestre (lângă Veneţia) care au găsit rapid soluţii alternative pentru tratarea sa, precum şi de disponibilitatea şi profesionalismul echipei medicale a spitalului Santa Maria della Misericordia din Udine, care au realizat operaţia pe cord.
MAE a adresat mulţumiri pentru echipele medicale ale celor două spitale pentru efortul depus în tratarea cu celeritate a pacientului.