Potrivit sursei citate, dreptul de rezidență al cetățenilor europeni în Marea Britanie este neschimbat, rămânând valabile și condițiile în care accesul pe teritoriul Regatului Unit poate fi restricționat.
„Așa cum a fost cazul și înainte de referendum, cetățenilor UE le poate fi limitat accesul pe teritoriul britanic numai dacă aceștia reprezintă o amenințare reală și suficient de gravă, dacă nu au drept de reședință dobândit în mod legal sau dacă se constată un abuz al drepturilor de liberă circulație„, se precizează în document.
Sursa citată menționează că cetățenii UE, care de cel puțin cinci ani locuiesc fără întrerupere și legal în Marea Britanie, au automat drept de reședință permanentă, adică au dreptul de a locui în Marea Britanie permanent, conform legislației europene. Cetățenii UE care locuiesc fără întrerupere și legal în Marea Britanie de cel puțin șase ani sunt eligibili să aplice pentru cetățenie britanică dacă doresc acest lucru.
Pe de altă parte, se arată în documentul menționat, cetățenii UE care au locuit în Marea Britanie mai puțin de cinci ani vor avea în continuare drept de reședință în acest stat, conform legislației Uniunii. Nu este nevoie ca ei să solicite documente care să le ateste dreptul la libera circulație și responsabilitățile care derivă de aici.
„În cazul în care doresc să obțină drept de reședință în Marea Britanie, membrii familiilor extinse ale cetățenilor UE trebuie să aplice, ca și până acum, pentru un certificat de înregistrare (dacă sunt cetățeni UE) sau un card de reședință (dacă nu sunt cetățeni UE). Politicile și procesele guvernamentale nu au suferit nicio schimbare, iar aplicațiile vor fi procesate în modul obișnuit„, se mai arată în document.