Bateriile de apărare C-RAM au intrat în acţiune în timpul nopţii, în timp ce armata a dat asigurări că cele trei rachete nu au lovit ambasada propriu-zisă, ci locuri din apropiere, în ultrasecurizata Zonă Verde a Bagdadului.
Un atac contra bazei aeriene irakiene Ain al-Assad, care găzduieşte militari americani, în vestul deşertic al Irakului, a avut loc la mijlocul zilei de miercuri, iar la scurt timp forţele kurde din Siria care luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) au afirmat că au dejucat un atac cu dronă lângă o importantă bază a coaliţiei condusă de SUA în estul Siriei, în zona câmpului petrolier Al-Omar.
De la începutul acestui an, circa 50 de atacuri au fost întreprinse împotriva intereselor americane, însă ele s-au accelerat în ultimele zile, scrie Agerpres.
În opinia analistului irakian Ali Beder, aceste atacuri sunt în primul rând „o demonstraţie de forţă”, însă „nu au efect asupra prezenţei americane în Irak”, unde sunt desfăşuraţi în continuare 2.500 de soldaţi americani, în cadrul coaliţiei anti-SI.
Este adevărat, totuşi, că utilizarea de drone constituie o adevărată problemă pentru coaliţie, pentru că acestea pot să scape bateriilor de apărare C-RAM, instalate de armata americană pentru a-şi apăra trupele. Semn că SUA sunt îngrijorate de noile atacuri cu dronă, ele au anunţat recent că oferă până la trei milioane de dolari pentru informaţii asupra atacurilor ce vizează interesele lor în Irak.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a declarat miercuri că aceste atacuri sunt „reprezentative pentru ameninţarea pe care miliţiile pro-Iran o constituie pentru suveranitatea şi stabilitatea Irakului”.