„Ambasada SUA a susţinut constant că este de o importanţă vitală să se nominalizeze procurori independenţi şi calificaţi. Ne bucurăm să vedem că s-au făcut nominalizări, iar procesul consultativ poate merge acum mai departe”, se afirmă într-o poziţie transmisă vineri de Ambasada SUA.
De asemenea, misiunea diplomatică americană arată că îi încurajează pe cei trei actori implicaţi în proces să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid la un acord.
„Îi încurajăm pe premier (în calitate de ministru interimar al Justiţiei), pe preşedinte şi Consiliul Superior al Magistraturii să continue să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid posibil la un acord în ceea ce priveşte aceste posturi extrem de importante”, se mai arată în poziţia Ambasadei SUA.
Fostul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, sublinia în octombrie 2012, importanţa procesului de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA, arătând că acesta va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.
„Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România”, a afirmat Gitenstein.
Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lâng Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar pentru funcţia de procuror şef al DNA a fost propusă Laura Codruţa Kovesi.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reacţionat dur şi a anunţa că liberalii nu acceptă sub nici o formă nominalizarea lui Kovesi şi că este prima dată când Victor Ponta ia o decizie fără să se consulte cu PNL.„Ne despărţim fundamental, dar asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei, ruperea ei„, a spus Antonescu.
După tensiunile legate de nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, PNL a renunţat la Ministerul Justiţiei, care a fost asumat politic de PSD. Potrivit premierului Ponta, PNL nu a cerut în schimb un alt minister.
Premierul a precizat că rămâne ministru interimar la Justiţie până vor fi finalizate propunerile. „Opţiunea mea pentru noul ministru se îndreaptă către o persoană care să nu fie membru de partid”, a completat liderul PSD.
CITEŞTE ŞI Ponta acuză „MONOPOLUL” lui Morar: Parchetul a devenit moşia lui. Nu pot asista pasiv VIDEO
Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, se precizează în calendar.