Ambasadoarea SUA la ONU demisionează. Preşedintele american i-a acceptat demisia

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Nikki Haley a demisionat marţi, iar preşedintele Donald Trump i-a acceptat demisia, scrie presa americană.
Iulian Tudor
09 oct. 2018, 16:13
Ambasadoarea SUA la ONU demisionează. Preşedintele american i-a acceptat demisia

Locatarul Casei Albe a declarat presei, în Biroul Oval că Haley urmează să părăsească postul la sfârşitul anului şi a apreciat că a făcut ”o treabă incredibilă”.

Trump, căruia fosta guvernatoare a statului South Carolina i s-a alăturat în Biroul Oval, a invitat-o să ocupe altă funcţie. ”Poţi să-ţi alegi”, a spus el.

Haley a fost confirmată în postul de ambasadoare a Statelor Unite la ONU în ianuarie 2017. Trump a declarat că Haley i-a spus în urmă cu şase luni că vrea să-şi ia liber.

Ea a declarat presei că, în pofida unor speculaţii, nu intenţionează să candideze la preşedinţie în 2020 şi că va face campanie pentru Trump, care şi-a anunţat intenţia de a candida la propria succesiune. ”Vă mulţumesc, domnule preşedinte, a fost o adevărată onoare”, i-a spus ea. Haley ”a fost foarte specială pentru mine, a făcut o treabă incredibilă, este o persoană foarte importantă, fantastică, dar şi o persoană care înţelege”, a declarat Trump. ”Ea a învăţat să-i cunoască pe actori. A cunoscut China, India, pe toată lumea”, a spus el. ”Iar ei o plac. Şi, poate mai important, o respectă”, a adăugat Trump.

”Am făcut o treabă fantastică împreună”, a continuat el. ”Am rezolvat o mulţime de probleme şi suntem pe cale să rezolvăm multe alte probleme”. ”Sperăm să te întorci la un moment dat, da?”, a spus Trump. ”Poate în altă funcţie, poţi să-ţi alegi”, a adăugat el. Haley a râs.

Trump a adăugat că îl va nominaliza pe succesorul său în următoarele două-trei săptămâni.”A făcut din ea o funcţie foarte încântătoare şi, mai important, o funcţie şi mai importantă. Aşa că avem mulţi oameni care vor să o exercite, iar ei sunt oameni foarte buni”, a spus el.
Acest anunţ apare după ce Haley a deţinut timp de o lună preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU.

Din prezentarea de profil pe Twitter a lui Haley a dispărut deja orice trimitere la funcţia sa de ambasadoare. Ea s-a aflat în centrul unui conflict cu Casa Albă în aprilie, când un consilier al lui Trump a acuzat-o că a anunţat prematur o nouă serie de sancţiuni impusă Rusiei.

Consilierul pe probleme economice Larry Kudlow le-a spus unor jurnalişti că Haley ”a luat-o înainte” în dezvăluirea măsurilor respective şi i-a catalogat interveţia drept ”o confuzie de moment”. Ea i-a replicat câteva ore mai târziu, la Fox News. ”Cu tot respectul, eu nu devin confuză”.

Fiica unor imigranţi indieni, Haley l-a criticat frecvent pe Trump în campania sa prezidenţială, pe când era guvernatoarea statului South Carolina. Ea a îndemnat, în decembrie 2017, ca femeile care l-au acuzat pe Trump de agresiune sexuală  ”să fie ascultate”.

Haley a sugerat, la un moment dat că retorica lui Trump poate să declanşeze un război mondial.

Potrivit corespondentului BBC la New York Nick Bryant, Haley a format un parteneriat împreună cu secretarul general al ONU Antonio Guterres vizând să apere ONU de agenda antiglobalizare a lui Trump.
Faimoasa sa declaraţie ”sunteţi cu noi sau împotriva noastră” i-a surprins pe mulţi diplomaţi, însă ea este considerată o aliată a internaţionalismului, potrivit corespondentului BBC.

Congresmeni republicani au lăudat-o pe Haley după aflarea veştii. Preşedintele în retragere al Camerei Reprezentanţilor a declarat că ea ”a fost o voce clară, coerentă şi puternică a intereselor Americii şi a principiilor democratice pe scena mondială”. ”Ea şi-a provocat prietenii şi inamicii să fie mai buni”, a adăugat el.

Senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud  a apreciat că Haley a fost ”un adevărat agent al reformării” la ONU.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Creatura care și-a făcut apariția în România. Experții spun că ajunge numai accidental în țara noastră, de obicei evadată din grădini zoologice
Capital.ro
Marele actor s-a stins. Toată lumea e în lacrimi: A plecat să danseze printre stele
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Doctoriţa ucisă la Brăila, înmormântată la Chişinău. Fratele ei este un jurist notoriu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Mama lui Versace, devastată după moartea fiului său! „Măcar și-a găsit el...” Câte sute de euro îi trimitea lunar, pentru cheltuieli EXCLUSIV
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
VACANȚA PE LITORAL TRANSFORMATĂ ÎN COȘMAR: TURIȘTI PĂCĂLIȚI CU OFERTE FALSE DE CAZARE
MediaFlux
Răsturnare de situație privind tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump! Ce a făcut Thomas Matthew Crooks cu 48 de ore înainte
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'