Dan Mihalache subliniază că ieşirea unei ţări membre din UE reprezintă „un experiment fără precedent”, neexistând practici despre cum ar trebui să decurgă lucrurile, în condiţiile în care „apartenenţa la UE a creat mii de fire prin care o ţară e legată de spaţiul comunitar”.
Referitor la românii din Marea Britanie, ambasadorul Mihalache arată că există o îngrijorare în rândul acestora privind păstrarea locurilor de muncă şi libertatea de circulaţie, semnalată inclusiv prin telefoane primite în ambasadă. El face însă un apel la calm, inclusiv către presa din România, dând asigurări că pentru perioada următoare nu există un risc imediat de a fi pierdute aceste locuri de muncă sau de a fi limitată libertatea de circulaţie.
Potrivit acestuia, pentru schimbarea imaginii românilor în presa din Marea Britanie e necesar şi un mai bun efort de comunicare, însă acesta trebuie dublat şi de „alte tipuri de măsuri, inclusiv de măsuri de tip cooperare poliţienească mai severă, care să mai trimită acasă pe unii, care nu neapărat ne fac cinste”, el referindu-se în context la cerşetorii din centrul Londrei, tranmiste Agerpres.
De asemenea, ambasadorul mai arată că are speranţe ca, până cel târziu în toamnă, să fie operaţionalizat noul Consulat General de la Manchester, de la care se aşteaptă să mai ridice din presiunea de pe secţia consulară a Ambasadei de la Londra.
Cum abordaţi situaţia generată de acest Brexit?
Dan Mihalache: E un început de mandat un pic mai special pentru că, iată, el a intervenit nu foarte fericit, aş putea spune, pe fondul rezultatului acestui referendum privind ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. E o stare foarte fluidă în momentul de faţă în opinia publică britanică, în mediul politic din Marea Britanie. Există foarte multe semne de întrebare şi necunoscute despre cum va fi parcurs mai departe acest drum. Sigur că noi ce putem face e să urmărim foarte atent ce se întâmplă în mediul politic, ce se întâmplă la nivel instituţional şi în paralel să construim diferite scenarii şi, mai ales, să evaluăm pe fiecare palier în parte consecinţele pe care acest drum le va avea, în funcţie sigur şi de rapiditatea, să spun aşa, cu care va fi parcurs.
Deocamdată, suntem într-o fază de evaluare, de dialog, de încercare de a vedea ceea ce chiar şi britanicii par a nu şti foarte clar, anume ce şi cum şi când se va întâmpla mai departe după rezultatul acestui referendum. Sunt foarte mulţi care cred că referendumul poate să fie reversibil, eu personal mă îndoiesc, pentru că până la urmă, aici, în Marea Britanie e o tradiţie foarte consolidată democratică, dar cum se vor întâmpla lucrurile în viitor, cred că în momentul de faţă nimeni, nici la nivelul instituţiilor britanice, şi nici măcar la nivelul UE şi a statelor membre, nu poate să evalueze. Este un experiment fără precedent. Nu există practici. Sunt şi evaluări foarte diferite, apropo de intervalul de timp în care o asemenea ieşire se poate produce. Sunt zeci, sute, mii de probleme pe care o asemenea ieşire le pune. Probleme cu care niciun stat şi nici instituţiile europene nu s-au confruntat până la urmă, niciodată, pentru că totuşi apartenenţa la UE a creat mii de fire prin care o ţară e legată de spaţiul comunitar. Vom vedea până la urmă cum vor decurge lucrurile şi sigur va fi important şi cum se va structura poziţia României în acest dialog.