Ambasadorul George Maior publică o nouă carte – Superpolitica. George Maior a subliniat că prin această lucrare vrea să arate publicului cititor ce înseamnă o greșeală strategică, o neglijență din punct de vedere al abordării justiției în stat, ce înseamnă un câștig pentru un stat din punct de vedere al interesului național sau pierdere, dacă deciziile la nivel diplomatic au fost greșite.
„Este o carte la care lucrez de foarte mulți ani, se numește Superpolitica, cu un subtitlu: Conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale și care vrea să surprindă într-o perspectivă istorică și comparativă acest raport, întotdeauna sensibil, între strategie și un element de legitimitate și de justiție care există în relațiile internaționale. Este un subiect foarte greu, interesant, încerc să mă focusez pe foarte multe personalități din istorie și să arăt publicului cititor ce înseamnă o greșeală strategică, ce înseamnă o neglijență din punct de vedere al abordării justiției în stat, ce înseamnă, până la urmă, „câștig” pentru un stat, din punct de vedere al interesului național sau „pierdere”, dacă deciziile au fost greșite. Nu vreau să comentez mai mult, sper să fie publicată în această toamnă. Când spuneam de un studiu comparativ, am abordat și istoria lumii arabe în relație cu Islamul, care a avut dinamica sa proprie, gândirea și cultura sa strategică proprie, care a avut momente glorie și momente de cădere, importante în istorie și să încerc să o analizez și în context contemporan” a declarat George Maior, pentru DCNews.
În această lucrare, George Maior pune foarte mult accent pe cum ar înțeleasă lumea arabă, dar și cum se raportează aceasta la situația geopolitică creată de războiul din Ucraina.
„Lumea arabă este poziționată, din punct de vedere strategic, într-o zonă de mari confluențe și asta și în istorie se poate vedea. Este marcată puternic de acest sistem de legitimitate, propriu lumii arabe, dat de islam, care creează fundamentul societal, cultural, civilizațional și care influențează logica strategiei lor și acum, care este beneficiara unor bogății și resurse semnificative în unele state: Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Quatar, care pot influența strategic, economic, la cel mai înalt nivel relațiile internaționale și dinamica comerțului internațional. Mă refer la OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) la modul în care reacționează aceste state în contextul crizelor actuale cu o lume aflată într-o modernizare accelerată, bazată și pe tehnologie și pe o istorie extrem, extrem de consistentă și veche; cum se face sinteza între aceste două aspecte, este un lucru interesant de urmărit pentru că ea are o relevanță ca pol important, strategic, mondial, foarte, foarte mare. Vedeți și în contextul războiului din Ucraina cum se reușește să se impună și o perspectivă arabă pentru identificarea unor posibile soluții la această chestiune. Chiar, recent, Arabia Saudită a găzduit un important summit pentru pacea în Ucraina” a conchis diplomatul.
Citește și George Maior a anticipat încă din anul 2004: ”Bâstroie, problemă de siguranță națională”