Miile de români estimate că vor merge în Marea Britanie să muncească în 2014, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii din această ţară, „ar putea duce la o scădere a criminalităţii în zonele în care se vor instala„, a declarat Ion Jinga, ambasadorul român în regatul insular, citat de publicaţia britanică The Telegraph.
Jinga a explicat faptul că „românii sunt la fel ca localnicii. Dacă au un loc de muncă bun şi un venit bun, ei nu comit infracţiuni”. „Infracţionalitatea în cartierele unde trăiesc românii a scăzut simţitor. În marea lor majoritate, românii din Marea Britanie sunt integraţi în societate, aşa cum şi premierul David Cameron a observat. Ei lucrează din greu, plătesc taxe şi sunt o adevărată valoare pentru angajatorii lor” a declarat Ion Jinga.
,,40% dintre românii din Marea Britanie au o diplomă universitară, iar acest procent este cel mai mare dintre toate naţionalităţile din această ţară. Comunitatea românilor din Marea Britanie este caracterizată prin numărul mare de specialişti din domeniul financiar, IT, comercial, medical dar şi specialişti în construcţii şi artişti„, a explicat Jinga.
Ambasadorul a adus ca argument statistici recente realizate de către specialiştii de la LSE (London School of Economics) care arată că rata criminalităţii în zonele unde au imigrat cetăţeni din Europa de Est, inclusiv din România, a scăzut semnificativ. Jinga a mai comentat că rapoartele despre imigranţi au fost „disproporţionat axate pe criminalitate”.
„Nu există ţară fără criminalitate, iar din punct de vedere statistic, România este una dintre ţările europene cu cea mai scăzută rată a criminalităţii„, a argumentat diplomatul român. „Ducem politica toleranţei zero faţă de orice tip de criminlitate comis de români în Marea Britanie, iar potrivit Poliţiei Metropolitane, cooperarea cu România (autorităţile române, n.r.) este una dintre cele mai eficiente în Europa”, a mai spus Jinga.
Dealtfel, cifrele statistilor poliţiei britanice arată că numărul arestărilor cetăţenilor români în Marea Britanie în primele 3 luni din 2013 a scăzut cu 50%, de la 3.400, la 1.700, mai scrie publicaţia britanică.