„Nu cred că acesta va fi un factor”, a afirmat Oliver Grogan, miercuri, întrebat de jurnalişti dacă şansele României privind o decizie pozitivă privind aderarea la Schengen la Consiliul JAI din 6-7 martie sunt afectate de criza politică din Bulgaria. Ambasadorul Irlandei a avut miercuri o întrevedere cu membrii Comisiilor de Afaceri Europene ale Camerei şi Senatului.
„Noi sperăm că nu vor fi probleme privind procesele de reforme din Bulgaria şi angajamentul la nivel înalt al acestei ţări cu Uniunea Europeană„, a spus Grogan.
De asemenea, el a subliniat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI din 6-7 martie, că nu vede posibilă o amânare privind luarea unei decizii fără ca acest lucru să fie acceptat şi de cele două ţări. „În ceea ce priveşte preşedinţia irlandeză, noi ne străduim să obţinem un acord între toate statele membre privind o decizie favorabilă aderării la Schengen”, a afirmat ambasadorul irlandez.
El a arătat că preşedinţia irlandeză a Consiliului UE a avut în ultima perioadă contacte în acest sens cu oficiali din Germania şi Olanda, ţări care s-au opus în 2012 luării unei decizii, însă mai importante sunt discuţiile pe care le are România cu guvernele acestor ţări.„Am avut contacte, dar nu trebuie uitat că şi România a avut contacte directe cu aceste state. România a făcut paşi importanţi pentru a explica acestor ţări nivelul angajamentului său, procesul de reformă şi sustenabilitatea acestui proces. Este mai important la acest moment contactul direct dintre România şi aceste ţări, decât contactul preşedinţiei irlandeze„, a spus ambasadorul Irlandei.
De asemenea, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene de la Senat, Anca Boagiu, a declarat, după întrevederea cu Grogan, că „semnele sunt pozitive” privind obţinerea unei date de aderare la Schengen la următorul Consiliul JAI.
Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat miercuri în Parlament demisia Guvernului său, după zece zile de manifestaţii organizate în ţară împotriva scumpirii electricităţii.