„Am mai spus şi cu alte ocazii că eu consider că este chiar urgent să fie ocupate aceste funcţii. Pentru că funcţiile de procuror general şi de procuror-şef DNA au fost vacantate deja de peste opt luni, cred, iar alte poziţii de conducere din sistem sunt neocupate chiar şi de mai mult timp. Acest lucru nu este normal într-o perioadă când România întreprinde reforme importante în sistemul juridic şi duce şi acest efort de luptă împotriva corupţiei”, a afirmat Martin Harris pentru Mediafax.
De asemenea, întrebat despre opiniile exprimate de unele partide sau politicieni români cu privire la asumarea acestor nominalizări de către premierul Victor Ponta şi dacă acestea au afectat credibilitatea procesului şi a celor propuşi, Martin Harris a arătat că e foarte bine că s-a demarat procesul de nominalizare.
El a adăugat că speră ca noua conducere a instituţiilor să fie instalată cât mai curând.
„Cred că este foarte bine că nominalizările au fost făcute de ministrul interimar al Justiţiei şi acum avem un proces în care deciziile pot fi luate. Sigur, este acum atribuţia CSM de a organiza audierea candidaţilor propuşi şi să îşi exprime opinia, iar apoi preşedintele să decidă. Cred că acest proces poate duce mai departe reforma justiţiei şi atingerea obiectivelor prevăzute în MCV. Acestea au fost foarte importante pentru noi şi este nevoie urgentă ca aceste funcţii să fie ocupate” , a mai spus ambasadorul Harris.
Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lâng Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar pentru funcţia de procuror şef al DNA a fost propusă Laura Codruţa Kovesi.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reacţionat dur şi a anunţa că liberalii nu acceptă sub nici o formă nominalizarea lui Kovesi şi că este prima dată când Victor Ponta ia o decizie fără să se consulte cu PNL.„Ne despărţim fundamental, dar asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei, ruperea ei„, a spus Antonescu.
După tensiunile legate de nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, PNL a renunţat la Ministerul Justiţiei, care a fost asumat politic de PSD. Potrivit premierului Ponta, PNL nu a cerut în schimb un alt minister.
Premierul a precizat că rămâne ministru interimar la Justiţie până vor fi finalizate propunerile. „Opţiunea mea pentru noul ministru se îndreaptă către o persoană care să nu fie membru de partid”, a completat liderul PSD.
CITEŞTE ŞI Ponta acuză „MONOPOLUL” lui Morar: Parchetul a devenit moşia lui. Nu pot asista pasiv VIDEO
Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, se precizează în calendar.