”Ştiu că sunt mulţi britanici în România care au întrebări cu privire la viitor. Vreau să vă reasigur că deşi Guvernul a început acum în mod formal negocierile pentru a ieşi din Uniunea Europeană, drepturile de care se bucură cetăţenii britanici din România nu s-au schimbat”, a precizat Brummell.
De asemenea, ambasadorul a susţinut că britanicii vor putea să locuiască şi să muncească în continuare în România după declanşarea procesului de retragere din Uniunea Europeană.
”Puteţi să mergeţi în continuare la şcolile din România şi să aveţi acces la sistemul sanitar românesc, să aveţi acces la pensiile din Marea Britanie în timp ce locuiţi în România”.
Paul Brummell a explicat că prioritatea negociatorilor britanici constă în asigurarea unui statut pentru cetăţenii britanici care locuisc în ţările Uniunii Europene.
”Ne vom folosi relaţiile bilaterale puternice şi valoroase cu partenerii noştru europeni, inclusiv cu România, pentru a găsi o soluţie bună pentru cetăţenii britanici de peste mări. Echipa ambasadei şi eu vom continua să vă ţinem la curent în legătură cu aceste negocieri”, a concluzionat ambasadorul britanic de la Bucureşti.
Premierul Theresa May a declanşat pe 29 martie procesul formal de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană printr-o scrisoare de invocare a articolului 50 trimisă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Totuşi, primele negocieri ar urma să înceapă doar după alegerile anticipate, care sunt programate pentru 8 iunie, aşa cum au indicat diplomaţii de la Bruxelles.