Dupa mai multi ani cand majoritatea populatiei era pro-europeana, acum mai multi si-ar dori integrarea in spatiul estic, astfel ca din acest motival lipsei unei majoritati solide incontestabile, mai multe partide nu-si pot crea un program de tara.
Totusi, Marius Lazurca s-a aratat convins ca indiferent de elita politica de la Chisinau relatiile cu Romania nu vor mai degrada ca in trecut. „Oricine va guverna in viitor Republica Moldova nu va putea reinstala sarma ghimpata nici pe Prut, nici in mintele sau sufletele noastre, fiindca s-a trecut deja de punctul de ireversibilitate al sincronizarii dintre noi„, a explicat diplomatul.
Aflat la sfarsit de mandat, ambasadorul Marius Lazurca a facut o paralela dintre relatiile moldo-romane in 2010, cand a venit la Chisinau si cele din prezent. El a mentionat ca intre timp, Romania a urcat de pe trei pe primul loc in topul partenerilor externi ai Republicii Moldova. Iar principala explicatie in acest sens este ca in aceasta perioada s-au imbunatatit si relatiile politice dintre cele doua state, pentru ca agentii economici sunt foarte atenti in aceasta privinta. In plus, Romania a atras produsele moldovenesti dupa ce Federatia Rusa le-a impus embargoul.
Vorbind despre investitiile romanesti in Republica Moldova, care, potrivit expertilor sunt inca foarte mici, Marius Lazurca a explicat ca pe de o parte, romanii inca nu investesc peste hotare, iar in al doilea rand pentru ca nu intotdeauna investitiile romanesti au fost bine primite in Republica Moldova.
In acest sens, el a dat exemplul unei companii din Iasi care de cativa ani incearca sa deschida o afacere de aproximativ 15 milioane de euro peste Prut, dar nu-i reuseste, mai scrie Radio Chisinau.