Ambasadorul român la Chişinău susţine că Republica Moldova şi România ar putea avea un control comun al frontierei.
Diplomatul român a afirmat marți seara, în cadrul unei emisiuni televizate, că acest subiect a fost pus în discuție de oficialii de la Chișinău în cadrul mai multor întrevederi bilaterale avute cu colegii lor de la București.
„În cazul României, un exemplu este frontiera româno-maghiară care operează cu un asemenea sistem de control. Această temă a fost discutată în mai multe rânduri, la nivel de miniștri de externe sau chiar la nivel de premieri. De fiecare dată, această temă a fost propusă pentru discuții de Chișinău și primită cu multă atenție de către București”, a subliniat Marius Lazurca.
Șeful misiunii diplomatice române în Republica Moldova a mai declarat că autoritățile de la București poartă discuții în privința „compatibilității nu doar între legislațiile naționale, dar și a compatibilității dintre regulile spațiului Schengen și această frontieră”.
În cadrul aceleiași emisiuni, ambasadorul român a dat asigurări, după cum relatează Deutsche Welle, că Republica Moldova va rămâne în continuare o prioritate în politica externă a României.
„La nivelul executivului există continuitate. Premierul României rămâne în funcție, după ce noul guvern a primit votul de încredere al parlamentului. Avem toate premisele ca politica noastră față de Republica Moldova să nu sufere nicio schimbare semnificativă în perioada următoare”, a subliniat ambasadorul Marius Lazurca. El a adăugat că în prezent sunt purtate discuții cu autoritățile de la Chișinău privind o vizită oficială în Republica Moldova a președintelui ales al României, Klaus Iohannis.