UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. şi face următoarele precizări:
Declaraţiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil.
Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.
Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală.
Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.
MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora.
MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene.
Recentele declaraţii făcute de premierul român Mihai Tudose referitoare la eforturile proautonomie ale comunităţii maghiare sunt „total inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu situaţia secolului 21”, a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI.
Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe în legătură cu declaraţiile făcute de Mihai Tudose, a precizat Peter Szijjarto.
În interesul comunităţii maghiare din România, Guvernul Ungariei a încercat permanent să construiască relaţii bilaterale ungaro-române axate pe încrederea reciprocă. Acest lucru a fost primit cu niveluri variate de reciprocitate de către diversele guverne ale României, a observat Peter Szijjarto.
Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, şi partidul de opoziţie LMP au criticat, vineri, declaraţiile premierului român Mihai Tudose cu privire la refuzul dialogului despre autonomia unor părţi din România, catalogând aceste afirmaţii drept ”inadmisibile”, relatează agenţia MTI.
”Mihai Tudose îi ameninţă cu spânzurătoarea pe acei maghiari din Transilvania, care arborează în patria lor steagul secuiesc şi îşi apără identitatea maghiară. Această declaraţie duce cu gândul la cele mai întunecate şi barbare perioade ale secolului XX şi denotă o agresivitate de nepermis pentru un şef de guvern al unui stat care se consideră european”, a declarat Balázs Hidvéghi, directorul de comunicare al primului-ministru din Ungaria, adăugând că cuvintele lui Mihai Tudose “întrec orice măsură, sunt nemaiîntâlnite în politica europeană şi au fost întipărite definitiv în mintea şi sufletul fiecărui maghiar”.
Şi Péter Ungár, liderul partidului de opoziţie LMP, a afirmat că în 2018 o asemenea afirmaţie este de nepermis. Tototdată, acesta l-a somat pe ministrul ungar de Externe să transmită, de urgenţă, o notă verbală ambasadei României de la Budapesta şi să se folosească de toate căile diplomatice pentru ca premierul român să prezinte, de îndată, scuze.
Reacţia oficialilor de la Budapesta vine după ce Mihai Tudose a scris, joi, pe Facebook că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a ţării, considerând că discuţiile pe această temă sunt în afara legii.
„În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului”, se arată în postarea premierului Mihai Tudose.