Ambasadorul român, Ion Jinga, a declarat, în faţa membrilor Comisiei pentru Afaceri interne a Camerei Comunelor, că între 15.000 şi 25.000 de români ar urma să meargă în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, pe 1 ianuarie 2014.
Jinga a explicat că nu are „o bilă de cristal” dar crede că îmbunătăţirea stării economiei României, scăderea ratei şomajului şi a posibilităţii găsirii unor spaţii locative convenabile vor fi factori care vor limita numărul românilor care vor veni în Marea Britanie.
„În acest moment, destinaţia preferată a românilor este România”, a spus Jinga, citat de The Guardian. „Majoritatea celor 80.000 – 100.000 de români care lucrează deja în Marea Britanie au venit aici pentru acoperirea unor lipsuri de locuri de muncă în sectoare precum construcţiile„, a apreciat ambasadorul român.
La rândul său, ambasadorul Bulgariei, Konstantin Dimitrov, le-a spus deputaţilor britanici că predicţiile privind venirea a 350.000 de imigranţi bulgari şi români în Marea Britanie sunt „exagerări”. Dimitrov se aşteaptă ca aproximativ 8.000 – 10.000 de bulgari să emigreze în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor.
Luni, Dimitrov a catalogat drept „inacceptabile” argumentele formaţiunii naţionaliste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) împotriva venirii imigranţilor bulgari şi români. UKIP a distribuit o serie de pliante în care avertizează în legătură cu efectele venirii imigranţilor români şi bulgari în Marea Britanie. „Am observat unele elemente de ostilitate”, a spus Dimitrov. „Nu credem că aceasta este atitudinea generală a poporului britanic faţă de bulgari, dar este vorba de o campanie dezolantă şi discriminatorie din multe puncte de vedere”, sublinia, luni, ambasadorul bulgar.