Şase români aflaţi în Italia sunt infectați cu noul coronavirus, dintre care 2 sunt la spital. O persoană urmează un tratament ambulatoriu şi celelalte sunt în autoizolare acasă.
„E o atmosferă care transmite responsabilitate, calm, asumarea momentului din partea comunității românești. Sunt peste 1.200.000 de români în Italia. Cred că un pic s-a exagerat și unii au preferat să crească această presiune mediatică”, a spus ambasadorul României în Italia, potrivit Mediafax.
Numărul românilor reveniți în țară este, însă, mult mai mic.
Întrebat de ce au revenit în țară, ambasadorul a răspuns că i se pare important să existe o informație bine administrată care să nu creeze panică, „însă să transmită un mesaj care e pe buzele tuturor , de responsabilitate”.
„Să nu facem din arta trișării un mod de viață, pentru că persoanele care nu au înțeles că nu au ce să caute în România pentru binele familiilor lor sunt iresponsabilite. Eu cred că majoritatea celor care au ales să rămână în Italia, și sunt cei mai mulți dintre compatrioții noștri, sunt oameni care știu ce înseamnă respectul. Chiar dacă unul e asimptomatic se poate duce acasă, traversează Europa care e plină de focare în acest moment, stă la masă cu părinții și bunicii și peste o săptămână se întreabă de ce are o tragedie în familie. Nu putem să acționăm așa după ureche, crezând că sau , . Da, este un segment de vârstă care nu e foarte expus. Cum am văzut vindecări, persoane de 20-30 de ani, nici măcar nu au avut simptome. Probleme sunt la persoanele care depășesc vârsta de 70 de ani și au și alte afecțiuni”, a afirmat ambasadorul României în Italia.
„Patriotismul nu înseamnă să bei o bere, să mânânci un mic la zilele naționale și nici să mergi acasă cu o găleată sau o șapcă. Nu când cântâm . Patriotismul înseamnă un comportament responsabil, lucid. Asumarea unui mod de a fi în care se practică virtuțile”, a afirmat Bologan.
Cu privire la situația cetățenilor români din Italia în contextul măsurilor adoptate pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii diplomatice a României la Roma și al oficiilor consulare de pe teritoriul Italiei, a fost în contact constant cu autoritățile italiene și a monitorizat permanent atât evoluția crizei sanitare, cât și măsurile adoptate de autoritățile italiene și modalitățile de aplicare a acestora în contextul demersurilor de gestionare și prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19.
În acest sens, ca urmare a plasării întregului teritoriu al Republicii Italiene în carantină, cât și a măsurilor adoptate de către autoritățile române de suspendare a zborurilor și a curselor de transport rutier de persoane înspre și dinspre Italia, reprezentanții Ambasadei României la Roma au demarat un proces de identificare și localizare a cetățenilor români care se află în Italia în tranzit, în drum spre România sau în vacanță și care se află în imposibilitatea de a reveni în țară prin mijloace proprii, neavând astfel alternativă reală de a rămâne pe teritoriul Italiei (spre deosebire de cetățenii români cu reședința sau domiciliul în Italia).
Până la acest moment, aproximativ 30 de persoane au contactat misiunile diplomatice și consulare, notificându-și prezența și demonstrând că se află în Italia ca turiști sau în tranzit. Situația este actualizată în permanență. În acest context, recomandăm cetățenilor români care se află în Italia ca turiști sau care tranzitează Italia, în drum spre România, să contacteze misiunea diplomatică a României la Roma sau unul dintre cele 6 consulate de pe teritoriul Italiei și să își notifice prezența, comunicând datele de identificare și adresa la care se află la acest moment.
Misiunea diplomatică și oficiile consulare de pe teritoriul Italiei pot fi contactate la următoarele numere de telefon: Ambasada României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523352; +390683523344; oficii consulare: Trieste +393408821688; Milano: +393661081444; Torino: +393387568134; Bologna: +393491178220; Bari: +393346042299; Catania: +393209653137.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că este în dialog cu autoritățile competente naționale pentru identificarea unei soluții pentru aceste persoane.
De asemenea, cu privire la lucrătorii români de pe teritoriul Italiei, MAE subliniază importanța respectării drepturilor acestora în contextul deciziilor autorităților italiene și al efectelor acestora la nivelul forței de muncă. MAE subliniază că există norme stabilite la nivelul Italiei pentru această situație excepțională și care obligă angajatorii să adopte măsuri de protecție a lucrătorilor. În acest context, a fost demarat un dialog între Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Roma, și autoritățile italiene, în vederea asigurării aplicării în mod unitar și fără discriminare a acestor măsuri.