Ambasadorul României în Mexic, despre consumul de insecte. Reacția lui Marius Lazurcă a venit după ce Comisia Europeană a autorizat făina de greiere pentru a fi folosită în alimentație și a aprobat mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman.
Ambasadorul României a transmis că nu este deranjat de acest lucru mai ales că în Mexic, insectele fac parte din alimentația oamenilor de sute de ani.
Însă, diplomatul s-a arătat îngrijorat de faptul că acest consum este promovat intens de niște oameni care invocă un ecologism radicalizat.
”Mănânc greieri regulat. În Mexic, cu precădere în Oaxaca, fac parte din dietă de sute/mii de ani. Nimeni nu îi compară însă cu vacile și nimănui nu i-ar trece prin cap că ar putea fi o alternativă la carne. Nu greierii îngrijorează, ci creierii, adică ecologismul radicalizat”, a transmis ambasadorul României în Mexic, Marius Lazurcă.
Mai mult, diplomatul a subliniat faptul că nu consideră că gândacii ca fiind carne.
”Cred că îi iau drept un fel de fructe de mare. Dar poate mă înșel, ce știu eu”, a adăugat Marius Lazurcă.
Pastele obţinute din făină de greieri urmează să ajungă în magazinele alimentare din Italia în următoarele săptămâni. Preţul acestora va fi de aproximativ patru ori mai mare decât cel al pastelor obişnuite.
Primele paste din făină de greieri sunt produse la Torino de Italian Cricket Farm, prima companie care a solicitat autorizație de comercializare pentru făina de insecte. Pastele au un conținut ridicat de proteine, fiind recomandate cu precădere sportivilor.
UE, care a autorizat utilizarea insectelor ca produs alimentar încă din vara anului 2021, este de părere că insectele comestibile sunt hrana viitorului, deoarece necesită puțină apă pentru a crește și au un impact minim asupra mediului în comparație animalele.
În prezent, 80% din populația lumii consumă în mod regulat insecte. EFSA a certificat faptul că acestea sunt inofensive.
La nivel mondial, există peste 2.000 de specii comestibile, însă Europa a autorizat doar trei specii comestibile: lăcuste, viermi de făină și greieri, potrivit stiridiaspora.ro
Peste 6.000 de tone de proteine de insecte sunt deja produse în Europa și, până în 2030, creșterea sectorului ar putea ajunge la 2-5 milioane de tone pe an, estimează Platforma Internațională de Insecte pentru Alimente și Furaje.
Citește și Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri ca aliment. Cum poate fi folosită aceasta