”Atât România, cât şi Statele Unite trebuie să facă faţă aceloraşi provocări, unele noi, altele mai vechi, una dintre ele fiind cea rusească”, a afimat joi ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, cu ocazia discuţiei avute cu membri ai OSS Society pe marginea volumului ”Primul spion american: Eroismul tragic al lui Frank Wisner”.
”Sunt sigur că, dacă Frank Wisner ar fi aici, ar spune că a atenţionat încă de acum 70 de ani că aceasta este o ameninţare foarte serioasă”, a adăugat diplomatul român, conform unui comunicat al Ambasadei României la Washington, potrivit Agerpres.
Ambasada României în Statele Unite ale Americii a fost, joi, 28 martie 2019, gazda unei dezbateri pe marginea volumului „Primul spion american: Eroismul tragic al lui Frank Wisner” (America’s First Spy: The Tragic Heroism of Frank Wisner), al cărui autor este ambasadorul George Cristian Maior.
La discuţie au participat, în calitate de invitaţi speciali, membri ai OSS Society, organizaţie nonguvernamentală americană care onorează realizările istorice din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ale fostului Birou pentru Servicii Strategice (Office of Strategic Services – OSS), predecesorul actualei Agenţii Centrale de Informaţii (Central Intelligence Agency – CIA), potrivit Agerpres.
„America’s First Spy” spune povestea lui Frank Wisner, legendă a spionajului american şi unul dintre primii occidentali care au anticipat Războiul Rece. El a avut viziunea şi curajul de a preveni Washingtonul în legătură cu ameninţarea sovietică într-o perioadă în care SUA şi URSS erau încă aliaţi, fiind martor la evoluţiile dramatice din Bucureşti de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.
„Prima misiune a lui Frank Wisner la Bucureşti a fost să îi repatrieze pe piloţii americani capturaţi în timpul marilor bombardamente de la Ploieşti. A reuşit cu succes, mai ales că piloţii au fost foarte bine trataţi ca prizonieri de război în România. Deşi nu a stat foarte mult la Bucureşti, el a reuşit să aibă contacte cu elita bucureşteană, având întâlniri inclusiv cu Regele Mihai, care şi-a amintit mereu de Frank Wisner”, a afirmat George Cristian Maior.
Ambasadorul George Cristian Maior a arătat că volumul nu este dedicat doar unuia dintre marii eroi ai intelligence-ului american, Frank Wisner, ci este şi o carte care prezintă dimensiunea fundamentală a interacţiunii dintre români şi americani în circumstanţe dramatice, potrivit Agerpres.
„Românii au avut mereu dorinţa de a trăi în libertate şi s-au uitat către poporul american ca spre o forţă a binelui. Frank Wisner a fost unul dintre primii care au înţeles, încă din 1945, faptul că Europa Centrală şi Est va fi sub influenţa nefastă a sovieticilor care au capturat instituţii şi au forţat statul român să accepte o alianţă impusă. Volumul arată şi lupta dintre forţele libertăţii şi cele asupritoare”, a afirmat George Cristian Maior.
Ambasadorul român a arătat faptul că Frank Wisner şi-a amintit toată viaţa experienţa sa din România, iar tot ceea ce a făcut după 1947 a fost să pună în practică o politică de stopare a ameninţării sovietice care se răspândea global. El chiar a avut de suferit în cariera sa pentru că a spus adevărul despre cum acaparau sovieticii Europa de Est, potrivit Agerpres.
„Într-un fel, actuala cooperare extraordinară care există între serviciile de intelligence român şi american este şi o moştenire a lui Frank Wisner. Atât România cât şi Statele Unite trebuie să facă faţă aceloraşi provocări, unele noi, altele mai vechi, una dintre ele fiind cea rusească. Sunt sigur că, dacă Frank Wisner ar fi aici, ar spune că a atenţionat încă de acum 70 de ani că aceasta este o ameninţare foarte serioasă”, a afirmat ambasadorul român.
La rândul său, preşedintele OSS Society, Charles Pinck, i-a mulţumit ambasadorului pentru faptul că a scris un volum despre un erou mai puţin cunoscut publicului, Frank Wisner. „Wisner ne-a lăsat o moştenire importantă de care trebuie să ne amintim”, a precizat preşedintele OSS Society, potrivit Agerpres.
Charles Pinck i-a oferit ambasadorului George Maior o copie după medalia de aur a Congresului acordată OSS în semn de recunoaştere a serviciilor şi contribuţiei majore din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Volumul ambasadorului George Cristian Maior reprezintă şi o contribuţie la dezbaterea care ar trebui să aibă loc anul acesta, cu ocazia trecerii a 30 de ani de la căderea comunismului.