„Ministerul Afacerilor Externe analizează în permanenţă dinamica situaţiei de securitate din Republica Arabă Siriană, inclusiv din perspectiva evaluării riscurilor menţinerii Ambasadei României la Damasc funcţionale, la o capacitate care să-i permită să continue să acorde sprijin specific cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul acestui stat. Deteriorarea semnificativă a situaţiei generale de securitate, inclusiv în zone centrale din capitala siriană, a condus la necesitatea restrângerii activităţii Ambasadei României la Damasc şi la reducerea personalului diplomatic”, se arată într-un comunicat al MAE.
Ministerul informeză că, începând cu 7 decembrie 2012, „din raţiuni de securitate a redus la minimum personalul diplomatic din cadrul Ambasadei României la Damasc”.
„Cea mai mare parte a personalului, inclusiv ambasadorul, a fost relocat la Beirut, în Republica Libaneză, de unde va continua monitorizarea situaţiei din Siria şi, în caz de necesitate, acordarea sprijinului consular necesar. Până când situaţia de securitate o va permite, în cadrul Ambasadei României la Damasc va fi menţinut personal consular, al cărui obiectiv fundamental îl reprezintă asigurarea protecţiei şi asistenţei consulare pentru cetăţenii români aflaţi încă pe teritoriul R.A. Siriene”, se mai arată în comunicat.
Ministerul reiterează apelul către cetăţenii români să părăsească cât mai curând posibil teritoriul sirian prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale.
„MAE reaminteşte că în cadrul Departamentului Consular funcţionează o linie telefonică +40.21.319.21.37 la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenţă şi informaţii consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informaţii transmise prin Internet, la adresa de email: [email protected]”, se mai arată în comunicat.
Siria se confruntă de 20 de luni cu un conflict devastator, declanşat de o revoltă populară care s-a militarizat, în decursul timpului, în faţa unei reprimări din partea regimului. Peste 42.000 de persoane au fost ucise în această perioadă, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) siriene.