Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache a precizat că statul român nu are nicio implicare în organizarea acestor transporturi. „Din punct de vedere al dialogului oficial, o asemenea solicitare (de aducere la muncă în Marea Britanie a unor cetățeni români – n.r.) nu a existat, la nivelul Ambasadei, și din câte știu, nici la nivelul autorităților române, deci ceea ce va urma în următoarele săptămâni excede dialogul guvernamental, însă nu vă ascund că mă aștept ca începând cu această săptămână să existe un flux de muncitori, în special sezonieri, recrutați din România pe baze absolut private, de către firme de recrutare. Am știință de faptul că începând cu această săptămână, vor exista – știu eu, pe surse neoficiale – 3 zboruri destul de consistente cu muncitori sezonieri, evaluările fiind că în următoarele săptămâni vom avea cel puțin vreo 20 de zboruri.
Nu vă ascund, cred că am mai spus-o, că eu nu încurajez acest demers, considerând că cel puțin deocamdată condițiile de securitate sanitară pun un mare semn de întrebare asupra oportunității lui. Dar trăim într-o lume în care există libertatea de circulație, până la urmă este decizia fiecăruia dintre cetățenii români dacă aleg această cale sau nu”, a spus ambasadorul Dan Mihalache la digi24.ro.
Diplomatul a arătat că există o cerere foarte mare de forță de muncă în special din partea sectorului agricol din Marea Britanie, unde e nevoie de muncă manuală – cules de salată, fructe de pădure etc. Dan Mihalache s-a arătat îngrijorat de condiţiile oferite acestor muncitori.
„Vă mărturisesc că da și i-am rugat pe colaboratorii mei, în special pe cei care reprezintă și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, să verifice atât condițiile de transport, cât și condițiile sanitare, operatorii care fac acest lucru, deși nu avem capacitate de intervenție într-o chestiune care ține de relația privată a cetățenilor respectivi cu angajatorii”, a mai spus Dan Mihalache.
Ambasadorul le recomandă românilor să fie foarte atenţi atunci când semnează contractele.
„Ceea ce le-aș recomanda, însă, cetățenilor români sunt două lucruri: în primul rând să se uite cu foarte mare atenție la contractele care stau la baza acestor munci sezoniere – din punct de vedere al validității lor, din punct de vedere al condițiilor de transport, din punct de vedere al eventualelor condiții de repatriere, din punct de vedere al condițiilor de cazare; iar al doilea lucru, le recomand să nu răspundă cererii unor persoane fizice care n-au niciun fel de competențe în a organiza acest schimb de forță de muncă”, precizează ambasadorul.
Pe de altă parte, diplomatul mărturisește că singurul lucru de care îi este „foarte teamă” este că la sfârșitul acestui proces, sarcina repatrierii și a reglării situației acestor oameni să cadă tot în sarcina statului român.
„Nu cred că e o perioadă foarte bună, înțeleg nevoia românilor de a câștiga bani, mai ales că unii dintre ei nu sunt prima dată la munci sezoniere în Marea Britanie, înțeleg și nevoia agriculturii, a economiei britanice, de a avea forță de muncă, dar trăim o perioadă absolut specială și cred că, pe termen mediu, aceste lucruri vor trebui cumpănite mai bine de fiecare familie și de fiecare cetățean care alege acest drum”, a mai precizat ambasadorul.