„Actualul ministru ucrainean de interne a declarat că forţe armate vor fi folosite împotriva celor care sunt implicaţi în manifestaţii şi , de asemenea, există unităţi de paramilitari organizate care vor fi înarmate şi se vor afla sub comanda ofiţerilor. Vor fi, aşa cum am auzit, în jur de 12.000 de oameni. Acest lucru este periculos”, a declarat, la sediul OSCE din Viena, ambasadorul rus Andrei Kelin,scrie Agerpres.
„La Moscova credem cu tărie că folosirea forţei va conduce la un război civil. Suntem foarte îngrijoraţi”, a adăugat ambasadorul rus după reuniunea Consiliului permanent al OSCE consacrată crizei din Ucraina.
Comunitatea internaţională, îngrijorată de evoluţiile din Ucraina
Preşedintele francez François Hollande şi omologul său american Barack Obama au discutat luni telefonic despre situaţia din Ucraina şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la violenţele care au avut loc în ultimele zile în estul ţării, a informat preşedinţia franceză, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Holande i-a spus lui Obama că „speră ca următoarea reuniune a grupului de contact să poată declanşa un dialog” între Rusia şi Ucraina, adaugă preşedinţia franceză într-un comunicat de presă. Hollande „a făcut apel la reţinere”, spunând că „provocările ar trebui evitate”. Şeful de la Elysee a mai spus că Franţa este hotărâtă să pună în aplicare împreună cu partenerii săi europeni „sancţiuni ferme şi graduale”.
La rândul său, uniunea Europeană a decis să extindă lista persoanelor vizate de sancţiuni în urma ultimelor evoluţii din estul Ucrainei, a declarat luni, în Luxemburg, şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton.
„Condamnăm fără rezerve acţiunile unor indivizi înarmaţi din estul Ucrainei. Aceste tentative de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze”, a declarat Ashton, care a făcut totodată apel la Rusia să îşi retragă forţele de la graniţa cu Ucraina.